Glas Javnosti

SAKUPLJAO SMEĆE PO FRUŠKOJ GORI a drvoseče ga PRETUKLE! Čuvar parka SVE mirno POSMATRAO!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Petar Živanović, ekološki aktivista koji svakog vikenda prikuplja smeće na Fruškoj gori, brutalno je pretučen u subotu na toj planini koju redovno posećuje i kojom pešači u slobodno vreme. Njega su šutirala petorica drvoseča, dok je čuvar prirode Nacionalnog parka Fruška gora sve mirno posmatrao, prenose vojvođanski portali 021. i Luftika.

Zapis o napadu na njihovog aktivistu objavila je Dragana Arsić, predsednica pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

-  Danas oko 12.50 na Fruškoj gori u blizini Letenke, na šumskom putu prema Andrevlju, naš aktivista Petar Živanović je fizički napadnut od strane petorice ’izvođača’ šumskih radova. Petar pretpostavlja da su u pitanju ilegalni šumski radovi izvlačenja trupaca iz dubine šume, zbog čega je i usledio fizički napad - navela je Arsićeva u saopštenju.

Kako se navodi u objavi, tokom fizičkog napada sve vreme bio je prisutan i čuvar prirode NP Fruška gora koji je „aktivno učestvovao sa agresivnim obraćanjem prema Petru“.

- Oborili su ga na zemlju i šutirili i udarali. Oduzeli su mu telefon i obrisali fotografije koje je napravio. - stoji u objavi.

Nakon napada Petar je pozvao policiju koja je uzela izjavu i od čuvara prirode koji je ostao na mestu događaja, a Petar je potom sa policijom otišao u policijsku stanicu u Sremsku Mitrovicu kao i u ambulantu.

Po informaciji koju je dobio od policije tj. javnog tužioca počinioci će biti krivično gonjeni.

- Kako završiti ovu objavu osim sa konstatacijom da su se u JP NP Fruška gora stvari odavno otrgle kontroli i da, kao i u državi, vlada bahatost, bezvlašće i kriminal - navodi Arsić, aktivistkinja koja je bila meta prljave kampanje Uprave NP.

Inače, Petar godinama redovno pešači po Fruškoj gori, a od marta je svakog vikenda počeo da prikuplja smeće i, uredno spakovano, ostavlja ispred kapije Nacionalnog parka.

Do sada je prikupio i ostavio 13 tura raznog đubreta koje u šumi ostavljaju drvoseče koje angažuje Uprava Nacionalnog parka.

Svaki put do sada pune džakove je odnosio u Sremsku Kamenicu i ostavljao ih ispred uprave Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora” uz poruku – „S ljubavlju, vaše drvoseče”.

 – Jednostavno mi je prekardašilo i to je neki vid protesta, da im iskažem nezavodoljstvo za sve što se dešava – rekao je Živanović ovog proleća u intervjuu za BBC na srpskom.

On tvrdi da smeće koje nalazi u gustoj šumi, van izletničkih staza, ostavljaju drvoseče koje angažuje uprava Nacionalnog parka.

Živanović kaže da je veći deo detinjstva proveo na Fruškoj gori, pa joj se i sada rado vraća, uglavnom vikendima, kada prepešači 20, 30 kilometara.

Šeta po manje pristupačnim, planinarskim stazama, u dubini listopadnih šuma.

Tamo nailazi na, kako kaže, „ruinirane delove” kuda je prolazila „teška mehanizacija koja seče i izvlači drvnu masu”, a pokraj puta na gomile smeća.

– Tačno se vidi kuda su oni prošli jer tu ima bačenih kantica od ulja, kanistera za gorivo, od njihovih jela, PVC i drugih ambalaža – rekao je Živanović.

On tvrdi da to smeće nisu ostavili izletnici jer ga u delovima Nacionalnog parka gde oni borave službe sakupe, dok tamo gde vode tragovi „teških mašina” i retko ko prolazi – „niko ne čisti”.

Kaže da su staze devastirane, pojedini planinarski i turistički putokazi i znakovi uništeni, a neki delovi mehanicije – poput prikolice iz Doline kestenova, stoje po nekoliko godina usred šume.

Iz Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora”, u čijoj nadležnosti je čišćenje parka, dosad su ignorisali pitanje novinara o čišćenju smeća sa teritorije parka.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR