Glas Javnosti

SAHRANJEN PATRIJARH IRINEJ: Nakon održane besede, telo pokojnog poglavara SPC položeno je u kripti hrama Svetog Save (UŽIVO)

Društvo
Autor:

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde su liturgiju služili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a prema protokolu, nad odrom patrijarha besedili su i episkop bački Irinej, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

U 11 sati je opelo. 

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej. Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda. Kripta u kojoj će biti sahranjen patrijarh Irinej je veličine 250 kvadratnih metara i retko koji pravoslavno hram je ima.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Sve možete pratiti uživo na našem "Jutjub" kanalu.

13:25 Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Polaganju zemnih ostataka pristupilo se nakon što su predstavnici Srbijei Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik održali besedu.

Telo patrijarha pokopano je u kripti hrama Svetog Save.

12:25 Pozdravi od moskovskog patrijarha Kirila

- Sa osećajem duboke tuge primio sam vest o upokojenju mog sabrata mitropolita beogradska-karlovačkog i patrijarha Irineja. U ime arhipastira i monaštva Ruske pravoslavne crkve i svoje lično ime izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio bratsku Srpsku pravoslavnu crkvu. Bog je crkvi svetitelja Save dao mudrog patrijarha koji je svoj život podredio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen istinom hrišćanskom ljubavlju za ljude, patrijarh se ne štedeći svoju snagu uvek trudio da bude pored svoje pastve i radujući se sa radosnima, a tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemljaskog života Irinej je podelio stadanja sa onim vernicima koje je prekinula strašna epidemija. Svojim uzvišenim autoritetom i sveštenim kanonima učinio mnogo za jedinstvo pravoslavlja - stoji u saopštenju koje je pročitano nakon opela.

11:30 Počelo opelo

Nad odrom patrijarha Irineja počelo je služenje opela, nakon kojeg će njegovo telo biti spušteno u kriptu Hrama Svetog Save.

10:05 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao u hram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je u hram i položio venac na odar upokojenog patrijarha

9:40 Počela beseda episkopa bačkog Irineja

Liturgija je počela je uz pesmu "Ton despotin".

- On je, kako nas uči sveti apostol Pavle, onaj koji nas ljude ijedne i druge kako kaže, sastavlja u jedno, razrušio je pregradu vekovnu koja razvdaja, od svih ljudi svih nas stvara jednoga novog čoveka.

09:00 Počela sahrana patrijarha Irineja

Počela zaupokojena liturgija, služi mitropolit Hrizostom. Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu Hrama Svetog Save, gde je izloženo telo patrijarha Irineja.
 
08:15 Vernici se opraštaju od patrijarha 

Za manje od sat vremena počinje zaupokojena liturgija. U najvećem srpskom pravoslavnom hramu još se čitaju Jevanđelja.

07:50 Obustavljen saobraćaj u ulicama u blizini Hrama

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save. Inače, u hram Svetog save građani danas neće moći da uđu bez maske, koje se inače dele i ispred hrama.

07:25 Hor "Branko", osnovan pri Niškoj eparhiji, pevaće na sahrani

Crkveno-pevacka družina "Branko", hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja. Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha - Pavla i Irineja. Hor je pevao širom sveta, a od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor "Branko" domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt".

06:25 Vernici se tokom cele noći opraštali od patrijarha Irineja

Građani dolaze u hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cele noći.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opelo, a zatim slede i besede.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save. U hram ne može da se uđe bez maske

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR