Glas Javnosti

Sad i Kinezi imaju svoj GPS

Društvo
Autor: Glas javnosti

Već decenijama SAD imaju monopol nad tehnologijom pozicioniranja i navigacije zahvljajujući svom Globalnom pozicionom sistemu (GPS), odnosno satelitima kojima upravlja vojska te zemlje, a koji danas predstavljaju okosnicu snalaženja u prostoru milionima uređaja širom sveta. Međutim, sada dobijaju konkurenciju.

S obzirom na to da je ovakva vrsta tehnologija postala ne samo ključna za razne vojne operacije, već i sam temelj moderne ekonomije, nije ni čudo što sve više zemalja širom sveta pokušava da nađe način da se odvoji od američkog GPS sistema.

Ovaj zadatak nimalo nije lak, uprkos tome što je nekoliko zemalja, poput Rusije, Japana ili Indije uspelo da učini nešto slično. Međutim, zna se ko je najveća konkurencija Sjedinjenim Američkim Državama u svim tehnološkim stvarima, pa i u ovome. Naravno, Kina.

U poslednjih 20 godina, Kina je lansirala više od 30 satelita u kosmos i uložila milijarde dolara u svoj Beidou sistem, koji je pandan američkom GPS-u. Sada je došao trenutak da se stavi šlag na tortu - lansiran je i poslednji satelit u "Beidou sazvežđu", prenosi "Tech Crunch".

Bez obzira što sistemi za pozicioniranje možda ne mogu da se upotrebe neposredno protiv konkurencije, svakako je veliki uspeh kada ne morate da se oslanjate na tuđu tehnologiju i infrastrukturu,.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS
gps


POVEZANE VESTI
KOMENTAR