Glas Javnosti

SABOR SPC DANAS BIRA EPISKOPE: Biće popunjena upražnjena mesta u TRI EPARHIJE! Da li će JOANIKIJE naslediti AMFILOHIJA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Svetom arhijerejskom saboru danas će da budu izabrana tri episkopa na upražnjena mesta u Eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj.

Radni deo Svetog arhijerejskog sabora započet je 25. maja, a danas očekuje se da na dnevni red dođe i izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i izbor episkopa valjevskog i zagrebačko-ljubljanskog.

Episkopi veruju kako bi danas to pitanje moglo da se otvori, imajući u vidu dinamiku rada koja je znatno brža u odnosu na prethodne sabore, saznaje Nova. 

-Tempo je zaista bio ozbiljan u prethodnim danima. Mi se nadamo da će se konačno izabrati mitropolit crnogorsko-primorski i da će episkopi izjasniti o tome. Nema prepreke da to postane Joanikije i verujemo da će se Sabor stati iza njega, navodi sagovornik pomenutog medija iz Patrijaršije. 

 

Podsetimo, prethodne nedelje mediji su pisali da će episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije Mićović, postati novi mitropolit crnogorsko-primorski, odnosno naslednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i defakto drugi čovek Srpske pravoslavne crkve.

Uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora, predstavnici SPC su se načelno dogovorili da bi na tron Svetog Petra Cetinjskog trebalo da dođe episkop budimljansko-nikšićki. 

-Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori- neveo je sagovornik iz SPC za Nova.rs. 

Podsetimo, Joanikije (Jovan Mićović) episkop je budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske. Rođen je 20. aprila 1959. godine u naselju Velimlje u Banjanima. Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine.

 

Član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC bio je u dva mandata: od 2004. do 2006. godine i od 2012. Do 2014. godine.

Vlasti u Crnoj Gori uhapsile su uveče 12. maja 2020. godine episkopa Joanikija zajedno sa još sedam sveštenika, što je izazvalo nemire i sukobe protestanata i policije.

Nakon smrti mitropolita Amfilohija postao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR