Glas Javnosti

ŠABIĆ: Ne iznenađuje me što je Bujošević posle PET godina v.d. mandata, ostao na čelu RTS!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ostanak Dragana Bujoševića na čelu RTS, za advokata i nekadašnjeg poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića nije nimalo iznenađujuće.

-Normalno je da je kao i u svakoj zemlji izbor direktora javnog servisa privlačio pažnju javnosti. Ali malo gde je normalno da se to pitanje tretira na način kao kod nas, smatra Šabić koji ističe da je baš onako kao što je javnost očekivala – konkurs je okončan neuspešno, direktor nije izabran i dalje imamo v.d stanje.

– Prethodno su iz pravilnika uklonjene odredbe koje su obavezivale Upravni odbor da konkurs sprovede tri meseca pre isteka mandata direktora, potom je po isteku mandata direktor ostao do odlaska u penziju, pa ostao u v.d. statusu, potom je na razne načine odugovlačeno sa sprovođenjem konkursa, da bi na kraju on bio okončan neuspešno. Takav ishod konkursa je za prilike u kojima živimo, logičan – ocenjuje Šabić koji podseća da je gotovo dve trećine rukovodećih ljudi državne administracije u problematičnom odnosno nezakonitom v.d. statusu.

– Mesecima posle izbora imamo skupštinu koja je u „konstituisanju“ stigla samo da verifikuje mandate poslanika, dakle da stvori uslove da oni primaju plate i paušale ali ne i da rade svoj posao, jer nisu izabrali čak ni rukovodstvo ni radna tela. Imamo „tehničku“ Vladu koja ovlašćenja koristi vrlo ekstenzivno čak i suprotno Zakonu o vladi. Zato je logično da stvari stoje slično i sa javnim servisom. Umesto kao uređene i stabilne, kod nas institucije funkcionišu kao konstantne improvizacije. U takvim uslovima veoma su podložne uticaju dnevne politike i nije realno očekivati da će svoje uloge ostvarivati nezavisno i nepristrano. RTS, pogotovo njegov i informativni program to svakodnevno potvrđuje – zaključuje Šabić.

Konkurs za generalnog direktora RTS-a je 21. avgusta ponovo raspisan jer na glasanju na prethodno raspisanom konkursu članovi Upravnog odbora RTS nisu izabrali nijednog od dvojice kandidata koji su ispunili kriterijume. Do izbora novog generalnog direktora kao vršilac dužnosti ostaće Dragan Bujošević. Njemu je 5. maja istekao petogodišnji mandat i od tada obavlja funkciju v. d. generalnog direktora RTS-a.

Tumačenje

Upravni odbor zatražio je prošle sedmice od Skupštine Srbije i Ministarstva kulture i informisanja tumačenje da li Dragan Bujošević dva puta može biti imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a, potvrdio je predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić. On je ranije precizirao da će Bujošević biti vršilac dužnosti generalnog direktora dok tumačenja nadležnih ne budu dostavljena Upravnom odboru i da će Regulatornom telu za elektronske medije biti upućeno obaveštenje o ovoj situaciji. U Statutu RTS-a i Pravilniku o izboru imenovanih lica, koji donosi Upravni odbor, nije precizirano da li isti vršilac dužnosti generalnog direktora RTS-a može biti imenovan dva puta.

(Glas Javnosti/Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR