Glas Javnosti

SA 8 GODINA KRENUO U RAT, SA 12 DOBIO ČIN! Momčilu Gavriću pobili celu porodicu, pa postao najmlađi kaplar na svetu (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povodom tri decenije od smrti i 117. godišnjice od rođenja Momčila Gavrića, najmlađeg vojnika Prvog svetskog rata, danas su na njegov spomenik u lozničkom "Parku breza" vence položili predstavnici Grada Loznice, Vojske Srbije iz garnizona "Podnarednik Momčilo Gavrić" koji se nalazi u lozničkom naselju Klupci, Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ i lozničkog SUBNOR-a.

Na tragično detinjstvo Gavrića, koji je sa samo osam godina ostao bez oba roditelja, sestara i braće koje su pobili austrougarski vojnici, podsetio je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

- Momčilo Gavrić je simbol stradanja i napretka, simbol užasa i hrabrosti. Austrougarska carevina je mobilisala više od milion i po dobro naoružanih vojnika i napala Srbiju koja je tada imala svega četiri i po miliona stanovnika i tek je izašla iz dva Balkanska rata. Uprkos tome Srbija je pobeđivala zbog toga što su naši vojnici imali čvrst moral, mi nikada nismo vodili osvajački nego uvek odbrambeni rat i iza linije fronta srpskih boraca uvek su bile njihove kuće, deca, porodice – kazao je on i podsetio da je Loznica povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu 2018. podigla spomenik najmlađem ratniku rata u kome je bilo ukupno 70 miliona vojnika.



Upravnik lozničkog "Muzeja Jadra", Goran Vilić, kazivao je o Gavriću koji se, pošto je ostao bez porodice, priključio srpskoj vojsci na obližnjoj planini Gučevu gde ga je prihvatio Šesti artiljerijski puk Drinske divizije u kojem je služio sve do kraja rata. Gavrić je između svoje osme i dvanaeste godine bio učesnik svih velikih bitaka, Gučevske, Cerske, Kolubarske, preživeo je povlačenja srpske vojske preko Albanije, bio učesnik proboja Solunskog fronta i borbi na Kajmakčalanu.


Tek u januaru 1964. kada je list "Politika" objavio tekst "Gde je podnarednik Momčilo Gavrić" saznalo se o njegovom učešću u Velikom ratu, a o ratnoj sudbini svoga oca, koji je i posle rata imao težak životni put, ništa nisu znali ni njegovi sinovi Branislav i Aleksandar, kazao je Vilić na svečanosti kojoj su prisustvovali i osnovci iz "Kadinjače".

Gavrić je rođen 1. maja 1906. godine u selu Trbušnica kod Loznice, bio je najmlađi kaplar na svetu, ranjen je u proboju Solunskog fronta, a imao je 12 godina kada ga je u čin podnarednika unapredio Vojvoda Živojin Mišić. Posle rata odlazi u Englesku gde je završio gimnaziju. U Srbiju se vratio 1921. i živeo u Beogradu sve do 28. aprila 1993. kada je preminuo u 87. godini.

Osim što ima spomenik u Loznici se jedna ulica zove po njemu, a od januara 2020. garnizon u Klupcima nosi Gavrićevo ime.

Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR