Tako recimo u eskimskom selu Naukan, koje se nalazi na samom istoku Čukotke, meštani koji se bave lovom na moru, za novogodišnje praznike gostima služe jelo zvano „kopalhin“ – meso morža umotano u kožu, prenosi TASS.
Eskimi kuvaju jelo leti, a zatim ga čuvaju u jamama pokrivenim travnjakom, čime fermetisano meso čuva ukus i jedinstvena svojstva dugi niz meseci.
S druge strane, narod Udege, mala etnička grupa koja živi u Habarovskom regionu, uvek služi bogate novogodišnje trpeze, čak i ako porodica živi skromno u ostatku godine.
„Tradicionalna novogodišnja jela su ’ljancai’, salata od krompira sa mesom, i ’talu’, narezana smrznuta riba“, kaže vodič u Nacionalnom parku Bikin Natalija Kančuga.
Ona dodaje da su „talu“ i „ljancai“ bili obavezni za zimske praznike, čak i da godina nije bila uspešna za lovce u tajgi.
S druge strane, Jakuti tradicionalno dočekuju Novu godinu u leto – 21. juna, kada proslavljaju letnji solsticij, ali za njih to nije u spurotnosti sa redovnom Novom godinom.
Kuvar Nikolaj Atlasov kaže da je ranije klanje stoke bilo zabranjeno leti, a ljudi su praktično jeli biljke, dok je kuvanje mesa nastavljano tek u jesen. Dodaje da za novogodišnju trpezu voli da sprema „stroganjinu“ od ribe, džigerice i ždrebećeg mesa, kao i od vrsta severne ribe, poput nelme, muksuna, jesetre…
Ljudi u Burjatiji, slično onima koji žive u Jakutiji, Novu godinu obeležavaju dvaput godišnje: 1. januara i u februaru ili martu prema budističkom lunarnom kalendaru – Sagalganu.
U oba navrata tradicionalna burjatska jela su zasnovana na mesu i mlečnim proizvodima, a pre svega „buze“, koja se pravi tako što se komad mlevenog svinjskog i junećeg mesa i sitno seckanog luka, umota u elastično testo.
Među popularnim burjatskim poslasticama je i „holiso“ – jelo od mladog sira, pavlake, šećera i mlevene trešnje.
Glas javnosti/ N01S