Glas Javnosti

RUSI ZA PRAZNIKE TAKOĐE JEDU RUSKU SALATU: Od ruske salate do specijaliteta od morža

Društvo
Autor: Glas javnosti

I dok većina stanovnika Rusije na trpezi ima za tamošnje prilike tipične novogodišnje specijalitete, poput ruske salate ili haringe, na prazničnoj trpezi u zabačenim delovima te zemlje, poput Arktika ili Dalekog istoka, mogu se naći i jela od morža ili egzotične poslastice kao što je "holiso".

Tako recimo u eskimskom selu Naukan, koje se nalazi na samom istoku Čukotke, meštani koji se bave lovom na moru, za novogodišnje praznike gostima služe jelo zvano „kopalhin“ – meso morža umotano u kožu, prenosi TASS.

Eskimi kuvaju jelo leti, a zatim ga čuvaju u jamama pokrivenim travnjakom, čime fermetisano meso čuva ukus i jedinstvena svojstva dugi niz meseci.


S druge strane, narod Udege, mala etnička grupa koja živi u Habarovskom regionu, uvek služi bogate novogodišnje trpeze, čak i ako porodica živi skromno u ostatku godine.

„Tradicionalna novogodišnja jela su ’ljancai’, salata od krompira sa mesom, i ’talu’, narezana smrznuta riba“, kaže vodič u Nacionalnom parku Bikin Natalija Kančuga.

Ona dodaje da su „talu“ i „ljancai“ bili obavezni za zimske praznike, čak i da godina nije bila uspešna za lovce u tajgi.

S druge strane, Jakuti tradicionalno dočekuju Novu godinu u leto – 21. juna, kada proslavljaju letnji solsticij, ali za njih to nije u spurotnosti sa redovnom Novom godinom.

Kuvar Nikolaj Atlasov kaže da je ranije klanje stoke bilo zabranjeno leti, a ljudi su praktično jeli biljke, dok je kuvanje mesa nastavljano tek u jesen. Dodaje da za novogodišnju trpezu voli da sprema „stroganjinu“ od ribe, džigerice i ždrebećeg mesa, kao i od vrsta severne ribe, poput nelme, muksuna, jesetre…

Ljudi u Burjatiji, slično onima koji žive u Jakutiji, Novu godinu obeležavaju dvaput godišnje: 1. januara i u februaru ili martu prema budističkom lunarnom kalendaru – Sagalganu.

U oba navrata tradicionalna burjatska jela su zasnovana na mesu i mlečnim proizvodima, a pre svega „buze“, koja se pravi tako što se komad mlevenog svinjskog i junećeg mesa i sitno seckanog luka, umota u elastično testo.

Među popularnim burjatskim poslasticama je i „holiso“ – jelo od mladog sira, pavlake, šećera i mlevene trešnje.


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR