Glas Javnosti

RUŠI SE BAJLONIJEVA PIJACA: Na njenom mestu će se izgraditi nova pijaca vrlo slična Palilulskoj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Skadarska pijaca, građanima prestonice poznatija kao Bajlonijeva, biće potpuno rekonstruisana, a Grad je raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije vredan 37 miliona dinara.

U planu je da se tržnica nastala 1927. godine potpuno sruši i na njenom mestu sagradi nov objekat poput Palilulske pijace sa podzemnom garažom, pišu "Novosti" 

Prostor kompleksa koji se nalazi u Ulici Džordža Vašingtona i preko puta čuvene boemske četvrti Skadarlije zadržaće pretežno uslugu prodaje namirnica, a biće povećan kapacitet tezgi za oko 15 odsto, te će ih biti oko 400. 

 - Potrebno je izraditi geodetsku dokumentaciju, idejno rešenje pijace Skadarlija i nadzemni deo metro-stanice, zatim urbanističko rešenje, projekat za građevinsku dozvolu i izvođenje. Svi postojeći zidani i montažni objekti u okviru kompleksa se uklanjaju. Nova pijaca vrši se na prostoru sadašnje, izgradnjom podzemnih etaža garaže sa pratećim tehničkim prostorijama i trgom. On može biti organizovan na dva međusobno povezana i delimično natkrivena nivoa, prema prvonagrađenom rešenju - jasno je precizirano u dokumentaciji.

Tako će građani prestonice, posle najavljene rekonstrukcije, imati i višeetažnu garažu kapaciteta oko 400 vozila, kojoj će se pristupati iz Ulice Đorđa Jovanovića. Biće urađen i magacinski prostor, rashladne komore, smećara i pristup dostavnih vozila. 

 - Takođe, natkriveni trg na nultom nivou sistemom platoa i blagih rampi biće povezan sa istim na prvoj etaži, a predviđa se mogućnost da ovaj deo radi u svim vremenskim uslovima. U ovoj celini su objekti uprave, trgovine prehrambenih proizvoda, mesa (oko 26 odsto), ribe (oko 11 odsto), pekara (oko 8 odsto), kao i mlečna hala. Ukupna površina lokala je minimum 1.600 kvadrata - navodi se, a pišu "Novosti".

Svi nivoi biće međusobno povezani liftovima, platformama za prenos tereta i stepenicama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR