Glas Javnosti

RUSI ODOBRILI TORLAKOVU VAKCINU: Srbija prva zemlja Evrope koja proizvodi 'Sputnjik V'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" iz Rusije potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se u budućnosti u ovom našem institutu proizvodi vakcina  "Sputnjik V" saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija tako postaje prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu "Sputnjik V".

Prošlog meseca validacione serije vakcine iz "Torlaka" poslate su na proveru u Institut “Gamaleja”, podsetio je Popović, koji je i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom.

- Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom - istakao je Popović, a navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Prema Popovićevim rečima velika vest za Srbiju, koja će ponovo postati sila u proizvodnji vakcina.

- To je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana - ukazao je ministar.

Popović je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine "Sputnjik V".

- Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa- rekao je Popović.

Direktor Instituta "Gamaleja" Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

Gintsburg je ukazao da je Institut "Torlak" renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Direktor "Gamaleja" zahvalio je Popoviću na poverenju koje srpski narod i državno rukovodstvo ukazuju vakcini "Sputnjik V", a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

On je prihvatio poziv Popovića da poseti Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP