Glas Javnosti

RUŠE ZGRADU NA NOVOM BEOGRADU! Stanovnici bloka 45 pokrenuli PETICIJU: Dvospratnica nikla nebu pod oblake!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Među zgradama koje su podignute pre nekoliko decenija u novobeogradskoj Ulici Jurija Gagarina višespratnica koju pravi AC Stojanović u novobeogradskom bloku 45 ponovo je izazvala bes stanara koji tvrde da ozbiljno ugrožava bezbednost stanovnika

Iako je inspekcija naložila rušenje sporne zgrade čija je gradnja započeta bez pribavljene dozvole radova u međuvremenu su nikli još neki spratovi.

Zbog svega toga na inicijativu pokreta Ne davimo Beograd pokrenuta je Peticija za sprovođenje rešenja o rušenju nelegalnog objekta na gradilištu A.C. "Stojanović" u bloku 45.
 
"Mi, dole potpisani građani zahtevamo da se bezuslovno sprovede rešenje građevinske inspekcije od 22. aprila 2021.g. o uklanjanju nelegalno izgrađenog objekta na gradilištu Auto-centra "Stojanović" u bloku 45. Iako su vlasnici A.C. "Stojanović" imali građevinsku dozvolu, građenje nisu smeli da započnu bez pribavljene prijave radova. Ne plašeći se zakona, Stojanovići su iskopali temelje i podigli čak 7 spratova pre nego što je reagovala inspekcija. Umesto da izvrše naredbu inspektora i uklone nelegalno podignuti objekat, Stojanovići su uklonili službenu traku "ZATVORENO GRADILIŠTE" i dozidali još tri sprata.

Zahtevamo od Gradske uprave Beograda da sprovede rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta na gradilištu A.C. "Stojanović" u bloku 45 i da preduzimanjem svih zakonskih mera protiv investitora i izvođača radova pošalje jasnu poruku investitorima da se divlja gradnja u Beogradu ne isplati.
Peticiju ćemo predati Gradskoj upravi Beograda.  Svi potpisnici biće obaveštavani i pozvani na akcije koje za cilj imaju borbu za očuvanje javnih i prirodnih dobara širom našeg grada", piše u tekstu peticije.

Stanari bloka 45 od 2018. tvrde da auto centar Stojanović pravi urbanistički haos , ozbiljno ugrožava bezbednost građana i povećava prenaseljenost bloka.

Prema rečima stanara Stojanovići su najpre 2011, dobili parcelu za grdnju autocentra i uzeli trotoar koji spaja tržni centar sa autobuskom stanicom i koji koristi više hiljada ljudi u bloku.

Onda je 2017, Stojanović dobio građevinsku dozvolu za nadogradnju osam spratova na postojeću dvospratnicu.

- Statika ove zgrade je upitna jer nije primećeno da su u toku nadgradnje postavljeni duži šipovi. Iako je prema građevinskoj dozvoli planirano nadziđivanje sedam spratova Stojanovići su nadzidali devet pa je nikla nebu pod oblake, kažu stanovnici bloka 45. 

Ova zgrada se prostire preko pomenutog najprometnijeg trotoara u bloku sa 20 hiljada stanovnika, i uzima deo parkinga trgovačkog centra Enjub.

Stojanović je, kako su mediji pisali, tvrdio da trotoar pripada njegovoj parceli.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR