Glas Javnosti

Руше велелепну вилу из 1927. године, у данима изложбе "Модерна Београда - архитектонска баштина престонице"

Društvo
Autor: Глас јавности / Н1, Фонет, Блиц / од 13.09.2018.

У београдској општини Врачар јутрос је почело рушење куће у Тополској 15, виле из 1927. године, која важи за први пројекат модерне архитектуре Београда, навело је Удружење грађана "Тополска".

- Крајње иронично, вила се руши у данима када је отворена изложба "Модерна Београда - архитектонска баштина престонице" - кажу из овог удружења.

Кућа је дело архитекте Милана Шланга.

Вила је продата инвеститорима, како би изградили нову стамбену зграду.

Из Удружења додају да околне зграде и станови нису довољно обезбеђени и да су у неким становима попуцали зидови, као и да су осетили јаке потресе приликом рушења.

Удружење је крајем августа упутило отворено писмо у коме је навело да је градски секретаријат за урбанизам и грађевинске послове које води Милош Вуловић издало грађевинску дозволу за нови објекат на углу Тополске и Петроградске улице.

У писму се додаје да је дозвола издата у у тренутку у ком је Завод за заштиту споменика културе града Београда обавио ревалоризацију Крунског венца, после чега је одлучено да се тај крај врачарске општине, због његове вредности као амбијенталне целине, стави под претходну заштиту.

Подсетимо, глумац Милан Цаци Михаиловић рекао је да је важно чувати овај део града као "једну амбијенталну целину" и да о изгледу града и градњи треба да одлучују стручњаци, а не како ко дође на власт - према свом укусу.

"Кад погледате виле једну до друге, па онда неку зградурину, очигледно је да се ту гледа само финансијски интерес. Једноставно је, уређена земља мора да има законе, верујем да када би се закони поштовали да би свима било боље, али закони се не поштују и сваког дана имамо примере како се то овде ради, за некога закон важи, за некога не важи", казао је он.

Нико не каже да треба јадиковати над старим зградама, али, како каже, треба чувати оно што је обележје града.

Виши кустос Народног музеја Миодраг Томић, такође потписник петиције за заустављање градње на Врачару, рекао је да се Београд увеличава и развија, али треба поштовати вредности традиције и културе, а за то постоје установе које се тиме баве.

Осим некада велелепне виле која постаје гомила шута и нестаје пред очима Врачараца, на мети инвеститора је и кућа у Петроградској, али је пројекат враћен на ревизију "јер инвеститор није испоштовао основне критеријуме", како су говорили из "Тополске".

Глас јавности / Н1, Фонет, Блиц / од 13.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR