Glas Javnosti

Rumunski Patrijarh Danilo odlikovao srpskog Vladiku (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Episkop budimski i administrator temišvarski, vladika Lukijan, sastao se danas sa rumunskim patrijarhom Danilom u dvoru Patrijaršije u Bukureštu.

Tom prilikom su razgovarali o položaju srpske manjinske zajednice i Srpske pravoslavne crkve u okviru Rumunije, kao i o mogućnostima daljeg razvoja i unapređenja.

- Vladika se pohvalio dobrim odnosima sa arhijerejima Rumunske pravoslavne crkve, koji se nalaze na prostoru koji pokrivaju Budimska i Temišvarska eparhija SPC. Takođe, preneo je patrijarhu Danilu pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija – saopšteno je iz Srpske pravoslavne eparhije budimske.


Patrijarh Danilo odlikovao je tom prilikom vladiku Lukijana za višedecenijski predani rad i negovanje tradicionalno dobrih odnosa između naše dve pomesne crkve na teritoriji republike Rumunije.

Uručio mu je Patrijaršijski orden za arhijereje, dok su arhijerejski zamenik protojerej-stravrofor Marinko Markov i protosinđel Varnava Knežević, koji su bili u pratnji vladike, odlikovani Patrijaršijskim ordenom za sveštenoslužitelje u vidu naprsnog krsta.

- Vladika je zablagodario na ukazanoj časti, koja ga obavezuje da nastavi putem izgrađivanja prijateljskih odnosa dve crkve i dva prijateljska naroda – dodaje se u saopštenju.

Patrijarh Danilo je iskoristio priliku i da sa vladikom Lukijanom razgovara o istorijskom pomirenju Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, koje je dovelo do izdavanja Tomosa o autokefalnosti MPC od strane Srpske pravoslavne crkve.

Po blagoslovu rumunskog patrijarha, vladika Lukijan je u patrijaršijskoj katedrali služio pomen blaženopočivšem patrijarhu Teoktistu.glas javnosti/Novosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR