Glas Javnosti

RUDARI TRAŽE OSTAVKU MINISTARKE MIHAJLOVIĆ, UGROŽAVA ENERGETSKU STABILNOST SRBIJE!

Društvo
Autor:

U Kaleniću je održan zbor upozorenja rudara Kolubare i Kostolca i zaposlenih u Termoelektranama “Nikola Tesla”, na kome je, kako je za Glas javnosti izjavio predsednik sindikata “Kolubare” Miodrag Ranković, zatražena ostavka ministarke Zorane MIhajlović “zbog ugrožavanja energetske stabilnosti Srbije”.

-Zahtevamo, takođe, da se hitno nastavi izgradnja termoelektrane Kalenić u Kolubari, kao i da se iz strategije izbrišu odredbe o planovima za zatvaranje rudnika uglja do 2030. godine – navodi Ranković.

Povod za održavanje zbora je, navodi Ranković, bilo pismo koje je u petak prosleđeno direktoru EPS-a, a koje sadrži strategiju gašenja rudnika i predviđa obustavu svih radnji oko izgradnje termoelektrane Kalenić.

- U izgradnju te termoelektrane do sada je uloženo 350 miliona evra, a potrebno je još oko 300 da se završi. Namenski se počelo da se na njoj radi, zato što je predsednik Aleksandar Vučić pre godinu dana otvorio kop Radljevo, odakle bi ugalj trebalo da trakama odlazi u tu elektranu koja je samo kilometar i po od kopa. Ta elektrana bi bila najekonomičnija, a gradila bi se po svim normama što se tiče zaštite životne sredine – ističe Ranković.

“Srbija bi ostala u mraku”

Kako dodaje, u jednom delu strategije se navodi da se od ove do 2030. godine izvrše pripreme kako se posle toga više ne bi kopao ugalj u Kolubari i Kostolcu, što bi, kaže “bilo strašno za ovu našu lepu Srbiju”.

-Ministarka MIhajlović radi za razne lobiste i to je opasno, jer ne samo što će naši rudari Kostolca i Kolubare da ostanu bez radnih mesta, i što bi se faktički ugasili i TENT i elektrana u Kostolcu, već bi i cela Srbija ostala u mraku. Strategija Evropske unije takođe predviđa postepeno potiskivanje uglja, tek u periodu od 2040. do  2050. godine, i to nije sporno. To je dug period i država treba da razmišlja i polako pravi strategiju da se oslanja na neke druge vidove, kako kažu, zelene energije – navodi Ranković.

Na naše podsećanje da je ministarka Mihajlović izjavila da energetska tranzicija ne znači naglo zatvaranje termoelektrana i gubitak radnih mesta, već da to podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, naš sagovornik odgovara:

“Jedno je to što ona govori, a drugo ono što je na papiru koji je poslala. U toj strategiji stoji zatvaranje kolubarskih i kostolačkih rudnika od 2021. do 2030. godine i potpuno izbacivanje uglja kao energenta u Republici Srbiji. Ministarka Mijhajlović više ne može da predstavlja rudare Kolubare i Kostolca i termosektor, a od državnih organa, Vlade i predsednika Vučića zahtevamo da se hitno nastavi izgradnja termoelektrane Kalenić, i da se sporne stavke izbrišu iz strategije.”

Ugalj obezbeđuje jeftiniju struju

Naš sagovornik dodaje da je danas održan samo zbor i da proces proizvodnje nije zaustavljen.

-Ukoliko ne dođe do ispunjavanja naših zahteva, Kolubara će ponovo stati, kao 2000. godine. Tražimo da hitno krenemo u pregovore. Trebalo bi da sutra razgovaramo sa ministarkom Mihajlović, a nadam se do kraja nedelje i sa predsednikom Vučićem koji, verujem, shvata da u Srbiji bez uglja nema električne energije – kaže Ranković. 

Dodaje da ugalj, kao značajan domaći resurs, obezbeđuje Srbiji da u energetskom sektoru ne bude zavisna od uvoza, i da cena električne energije bude pristupačna, odnosno prilagođena platežnoj moći stanovništva. U našem okruženju cena struje je 15-20 centi, a u kod nas pet do šest centi, navodi naš sagovornik. Poslednjih godina mnogo je uloženo a i dalje se ulaže u filtere za termoelektrane, u odsumporavanje, tako da ćemo imati i mnogo čistiji vazduh, ističe Miodrag Ranković.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR