Glas Javnosti

Romska partija podnela krivičnu prijavu protiv Šapića

Društvo
Autor: Glas javnosti

Romska partija je nadležnim državnim organima podnela krivičnu prijavu povodom nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, dok su Pokret "Opre Roma Srbija" i Centar za lokalnu samoupravu najoštrije osudili tu izjavu.

Romska partija navodi da je krivičnu prijavu podnela protiv Šapića "zbog osnovane sumnje da je u svom govoru na način kako ga je koncipirao, počinio niz krivičnih dela tako što je najgrublje vređao pripadnike romskog naroda kako bi pripadnike ove nacionalne manjine javno izložio poruzi uz propagandu rasne mržnje i podsticanja na rasnu diskriminaciju te između ostalog i raspirivao nacionalnu netrpeljivost među narodima koji žive u Srbiji".

Kažu da se izvinjavaju svim građanima Srbije ako su doživeli neku neprijatnost od bilo koje pripadnice ili pripadnika romske zajednice koji su se nedolično ponašali.


"Svaki pojedinac ima svoje ime i prezime i kao takav treba da doživi osudu zajednice. Ako neko treba da se civilizuje onda je to u svakom slučaju Aleksandar Šapić", kažu iz Romske partije.

Pokret "Opre Roma Srbija" ističe da "nedavni rasistički čin gradonačelnika Beograda, koji je dao diskriminatorne izjave o romskoj zajednici u Beogradu, predstavlja kršenje međunarodnih, evropskih i domaćih zakona".

Izjava gradonačelnika nije samo sramno ispoljavanje rasizma, već i samouništavajući čin za celokupni pravni poredak Srbije, piše u saopštenju pokreta "Opre Roma Srbija".

Taj pokret je saopštio da se izjavom gradonačelnika krši nekoliko međunarodnih obaveza, poput Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (ICERD), čiji je Srbija potpisnica.

"Član 2 ICERD-a zabranjuje sve oblike rasne diskriminacije i nalaže državama članicama da preduzmu efikasne mere za borbu i iskorenjivanje takve diskriminacije. Izjava gradonačelnika jasno krši ovu obavezu. Štaviše, izjavom gradonačelnika se krše obaveze Srbije u okviru pravnih tekovina Evropske unije, posebno poglavlja o ljudskim pravima i zaštiti manjina", navodi se u saopštenju "Opre Roma Srbija".

Ukazuju i da je Srbija dužna da svim pojedincima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, obezbedi jednak pristup pravima i slobodama, ali, kako navode, izjava gradonačelnika podriva ove obaveze i produžava diskriminaciju i predrasude prema romskoj zajednici.

"Izjava gradonačelnika krši i Ustav Srbije, tačnije član 21, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu etničke, rasne ili verske pripadnosti, kao i nekoliko odredbi Krivičnog zakonika Srbije, poput člana 54a koji zabranjuje govor mržnje i člana 387", piše u saopštenju.


"Opre Roma" ocenjuje da se izjavom gradonačelnika krši Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojim se štite prava manjinskih zajednica u Srbiji. Izjava gradonačelnika, dodaju, podriva ova prava i održava diskriminaciju i predrasude prema romskoj zajednici.

I Centar za lokalnu samoupravu (CLS) saopštio je da najoštrije osuđuje izjavu Šapića da "Romi sami odbijaju normalni život, jer je ona duboka nepravedna, netačna i licemerna".

Ocenjuju da je integracija Roma u Beogradu moguća i neophodna. "Beograd je metropola jugoistočne Evrope čija je sposobnost za integraciju svih svojih stanovnika decenijama i vekovima njegov zaštitni znak. Izjaviti da Beograd nije u stanju da integriše svoje stanovnike romske nacionalnosti i da oni snose odgovornost za to, može samo neko ko ne poznaje ovaj grad i njegov kapacitet", navodi se u saopštenju CLS-a.

Naglašavaju i da je Beograd grad po meri svih svojih stanovnika, te da će Centar za lokalnu samoupravu pomoći svim ugroženim i zapostavljenih društvenim grupama da u njemu nađu svoje puno mesto.

Prethodno je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića povodom rešavanja problema Roma iz nehigijenskih neformalnih naselja u prestonici za osudu i da bi bilo važno da se gradonačelnik zbog toga izvini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR