Glas Javnosti

Roditelji postaju očajni: Niko neće da radi u prosveti , ko i ima želju, bira privatne škole

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gotovo da nema fakulteta koji škole povremeno ne zovu tražeći zamenu za svoje nastavnike. A traže ih ponekad i roditelji po Vajber grupama. Tužna slika našeg društva je što gotovo niko neće da radi u prosveti!

Čak i studenti koji se školuju za buduće profesore, uglavnom nemaju nameru da se bave tim zanimanjem, a kažu da nije plata jedini razlog. I dok u nekim školama profesore traže preko Vajber grupa, Nacionalna služba za zapošljavanje kaže da u njihovoj evidenciji ima više od 100 nezaposlenih profesora srpskog i engleskog jezika.


Da se situacija ne popravlja svedoči i podatak da je samo jedan brucoš u prvom ispitnom ruku upisao nastavnički smer na Fizičkom fakultetu. Na Matematičkom će u oktobru u amfiteatar ući njih 13, od 57 koliko je predviđeno.


Ko i ode u nastavnike - izbegava državne škole

- Najveći je problem taj nastavni, i tu mi možemo da se potrudimo i trudimo se, pružamo interesantan program, sa predmetima koji su prilagođeni budućem nastavniku srednje škole i osnovne škole, ti ljudi imaju praksu, oni uđu u odeljenje, vide kako to izgleda, ali potrebno je da i ono što je van ovog fakulteta sadejstvuje sa nama, znači hajde da budemo onako grubi, pare, plate, to je jedna komponenta - rekao je prof. dr Miloš Arsenović sa Matematičkog fakulteta.


Na Katedri za germanistiku Filološkog fakulteta popunjena sva mesta, imaće 85 brucoša. Već pri kraju studija moći će da rade u stranim kompanijama, kulturnim ustanovama, prevodilačkim agencijama, kol centrima i to za inostrane plate. Oni koji se ipak opredele da budu nastavnici izbegavaju državne škole.

 
Jer jednostavno ne može to sebi da priušti, nastavničke plate su male, niko ko želi da bude nastavnik nije koristoljubiv, ni materijalista, niti očekuje da će se od toga obogatiti, ali jednostavno vi od nastavničke plate ne možete pokriti troškove života pre svega u Beogradu - navela je prof. dr Jelena Kostić Tomović sa Filološkog fakulteta.


Profesor Arsenović ističe da je uveren da će onaj ko upiše sad i završi nastavni smer imati posao u Beogradu i unutrašnjosti.

Vratiti položaj i ugled profesorima

Kako kažu, nije sve u novcu, potrebno je vratiti status i ugled profesorima.


- Mislim da isto i status tih nastavnika je veliki problem, jer smo mi kao društvo odabrali da ne ukazujemo veliko poštovanje tim ljudima koji vaspitavaju i obrazuju našu decu i to i onima koji bi zapravo sa tom platom i mogli da se pomire, smeta taj neki odnos gde se za ono što rade više ne odaje nikakvo priznanje - ocenila je profesorka Kostić Tomović.

Na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje u filijali Beograd trenutno je najviše diplomiranih profesora srpskog jezika i književnosti čak 141, engleskog 137, najmanje je matematičara, fizičara i informatičara - samo po jedan.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR