Glas Javnosti

RODITELJI OVO MORAJU ODMAH DA URADE: Raste broj dece u Srbiji sa dijabetesom, obolevaju i bebe od 6 meseci

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sa dijabetesom u Srbiji živi oko 770.000 ljudi, a među njima je sve više mališana. Neretko roditelji ne umeju da prepoznaju simptome kod male dece, a ona ne znaju da im objasne šta ih muči.

- Pacijenata koji imaju dijabetes iz godine u godinu ima više, a poseban problem je što je među njima sve veći broj male dece. Češće viđamo mlađu decu, ispod pet godina, koja se pojavljuju zbog simptoma novootkrivenog dijabetesa - ističe doc. dr Vera Zdravković, endokrinolog sa Dečje klinike u Tiršovoj.

Prema njenim rečima, dijabetes je multifaktorijalna bolest, a postoji nasledna komponenta, ali i faktori sredine koji oštećuju beta ćelije pankreasa i dovode do simptoma dijabetesa posle nekog vremena.

Dijabetes dobijaju i bebe

- Dijabetes dobijaju čak i bebe mlađe od šest meseci. Sva deca su pogođena i uglavnom imaju tip 1 dijabetesa, taj proces oštećenja ćelija pankreasa duže traje. Ne znamo zašto ni kako nastaje - navodi doc. dr Vera Zdravković.

Kod male dece posebno je teško prepoznati dijabetes, jer se deca ne žale na simptome, a roditelji ne mogu da ih lako primete.

glas javnosti ilustracija
foto: Glas javnosti

Ono što mogu da primete jeste da su pelene veoma pune, drastično više nego što su bile. Kod veće dece, simptom bi bio povećan unos tečnosti, pa čak i nekontrolisano mokrenje.

Kada roditelji da reaguju

Roditelji u tim slučajevima treba da se obrate pedijatru, a posle toga jednostavnim analizama urina. Ako je šećer u krvi preko 10, pojaviće se šećer i u urinu. Drugi test je da se izmeri glukometrom, kog ima u svim domovima zdravlja.

Kada se otkrije dijabetes tip 1, mora se odmah početi s terapijom insulinom i veoma je važno početi sa time što pre.

- Dijabetes tipa 1 ne zavisi od ishrane dece. Naravno da je bolje da se deca što zdravije hrane, ali ona nije uzrok ove bolesti. Mi govorimo roditeljima i deci da je to hronična bolest kao i sve druge i da se sa time potpuno normalno živi i da tu novu dijagnozu uklope u život deteta - ističe doc. dr Vera Zdravković.

Glas javnosti / B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR