Glas Javnosti

RODITELJI, OTVORITE OČI : Deca prete, ne plaše se ni hapšenja, takmiče se ko je HRABRIJI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mreže su to zlo današnjice, a čini mi se da je jedna od njih, mislim na Tiktok, definitivno na vrhuncu

Nakon dva masakra u Srbiji, koja su se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i okolini Mladenovca, a u kojima je ubijeno čak 17 pretežno mladih osoba, dok je 21 teško ranjena, primetno je da se na društvenim mrežama objavljuju jezive poruke kojima pojedinci najavljuju da će počiniti novi zločin!

Iako policija već hapsi svakoga za koga sazna da preti, a neki od njih zaista mogu biti potencijalno opasni, stručnjaci za Kurir upozoravaju da većina njih, pa i po cenu hapšenja, to radi kako bi privukla pažnju i sakupila lajkove! Većinom su tinejdžeri u svojim postovima ne samo podržavali ubice već i pisali da će počiniti sličan krvavi pir.


Psiholog Dragica Mihajlović objašnjava za Kurir da je ovo što nam se dešava prethodnih dana nešto novo sa čim se suočavamo, ali da smo mogli očekivati da se u nekom trenutku može dogoditi.

- Ispostavilo se da su osobe koje ćute i sve to nose u sebi najopasnije, dok s druge strane imamo mlade koji koriste ovu tragičnu situaciju da na mrežama najavljuju da će učiniti masovna ubistva kako bi privukli pažnju na sebe, a zapravo nisu svesni ni uzroka, a ni posledica toga. Žele da sakupe pratioce i lajkove od iste grupe ljudi koji će to podržavati.

Mreže su to zlo današnjice, a čini mi se da je jedna od njih, mislim na Tiktok, definitivno na vrhuncu. Deci, mladima, ali i starijim odraslim osobama sve je postalo lajk i broj pratilaca. Nema više realnosti, žive u tom virtuelnom svetu - kaže Mihajlovićeva i dodaje da su i roditelji zavisni od mreža.

Prema njenim rečima, pojedinci zaista mogu biti opasni, te zato nadležni treba da reaguju na sve te objave kako bi utvrdili okolnosti zbog kojih su postavljane.

- Pored ključnog problema današnjice - depresije, treba se nadalje baviti problemom zavisnosti od mreža i decu hitno vratiti školi i realnom životu. Ona su zbog toga izgubila empatiju i zato se treba raditi na njihovom emocionalnom stanju. Iako i dalje ima dece koja nemaju mreže i saosećajna su, ipak ova druga strana dominira i utiče.

Nova hapšenja, i to u Boleču i Nišu

Najavio da će ubijati na okretnici autobusa, a dečak pretio na odeljenjskoj grupi

Beogradska policija je juče tragala za osobom koja se javila i rekla da kreće iz Boleča i da će na okretnici u Ulici Živka Davidovića pucati u ljude isto kao što je to uradio mladić iz Mladenovca. Policija je ubrzo otkrila sa kog telefona je zvao izvesni Z. M. i on je uhapšen.

Niška policija, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsila je dečaka od 16 godina zbog osnova sumnje da je 3. i 6. maja na odeljenjskoj grupi i na društvenoj mreži Instagram objavio više različitih pretećih poruka. Policija je u stanu pronašla dve replike pištolja crne boje s pripadajućim okvirima i kutijama.

Printscreen/youtube
foto: Glas javnosti




Prekjuče je bilo više hapšenja u Srbiji, o čemu je Kurir pisao, počevši od trojice maloletnika iz Novog Sada koji su na Instagramu objavili preteće poruke uz sliku noža i puške, preko devojčice iz Beograda koja je ismevala žrtve i veličala dečaka ubicu iz osnovne škole, pa dečaka iz Laćarka koji je objavio sliku ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar" i napisao da će počiniti isti zločin, mladića koji je napisao da je sledeća na redu pucnjava u Sremskoj Mitrovici, čoveka iz okoline Lebana koji je majci, ženi i sinu pretio da će proći "kao ovi sa televizije", te do hapšenja osobe koja je na društvenim mrežama napisala da će uzeti pušku i pobiti sve stanovnike Rume.

Svi koji to rade su u nekom prelaznom dobu i zato se mora raditi s njima, a ne govoriti da se nema vremena. Ako oni to rade da bi privukli pažnju, dajte onda da vidimo zbog čega deci fali pažnje, pre svega roditeljske - ističe Mihajlovićeva.

I Marina Vidojević, predsednica Društva defektologa Beograda, ocenjuje za Kurir da je među decom, ali i starijima, zavladao opasan trend da se oponaša ono što je neko počinio, a što je ostavilo neizbrisive posledice po društvo.

Raskrinkana na društvenoj mreži

Lažno se predstavljala kao razredna ubijene dece

Na Tviteru se juče pojavila objava sa fotografijama osmoro dece tragično nastradale u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, i to na profilu korisnice koja se predstavila kao njihova razredna.

- Anđeli mali! Ne brinite, čika Dragan vas čuva. Voli vas razredna - piše u objavi.

Korisnici mreža su bili zgroženi, te su u komentarima pisali da su profil prijavili policiji zbog lažnog predstavljanja.

- Treba da te bude sramota što na ovakav način skupljaš lajkove! Ne lažite da ste razredna, deca nisu bila iz istog odeljenja. Sram vas bilo. Prijavljeni ste policiji - glasili su neki od komentara ispod objave, koja je u popodnevnim satima obrisana.

- Deca su ta koja su počela da imitiraju postupke, da prete da će učiniti isto. U toj imitaciji se vodi borba za lajkove, za pratioce, bolji plasman na društvenim mrežama, gde bi se oni na tako gnusan način istakli kao pojedinci. Pored toga, takmiče se i ko je bolji i hrabriji u svemu tome. Suština je da se tome mora stati na put i da se to zlo mora prekinuti. Verujem da svi ovih dana preispitujemo svoje postupke, a naročito roditelji, koji će, nadam se, ubuduće više razgovarati s decom i pružiti im više pažnje, suočiti se s njihovim strahovima i problemima - zaključuje Vidojevićeva.

Glas javnosti / E10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR