Glas Javnosti

Roditelji iz Čukarice revoltirani: Doveli decu u vrtić, a tu im rekli da u njihovoj grupi nema mesta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon višemesečne pauze zbog korona virusa, mnogi Beograđani vratili su se 1. juna na svoja radna mesta, a njihova deca u vrtiće. Ali...

Roditelje iz Beograda sačekale su ove nedelje nove muke kada im je ispred vrata vrtića saopšteno da, zbog veličine grupa, njihovi mališani neće moći da se vrate kod svoje vaspitačice, već odlaze u drugu grupu, a možda čak i drugi vrtić.

 

 
Nakon višemesečne pauze zbog korona virusa, mnogi Beograđani vratili su se 1. juna na svoja radna mesta, a u skladu sa tim, mnoga deca zaposlenih roditelja ponovo su krenula u obdaništa. No, sudeći po slučaju jedne majke sa Čukaričke padine, to uopšte nije bilo lako.

Kada sam u ponedeljak dovela svog sina u vrtić, rečeno mi je da postoji ograničenje i da samo 12 dece sme da bude u jednoj grupi. Koja će deca ostati kod svoje vaspitačice odlučuje se na Viberu, dok će sva ostala biti premeštena u druge grupe - rekla je A.J. sa Čukaričke padine.

Kako je kazala, sve ovo saznala je ujutru, kada je dete dovela u obdanište.

- Princip je sledeći - prvih 12 koji se prijave na viber grupi da će sutradan dovesti decu u vrtić, ti su rezervisali mesta. Ako ti je dete  13, 14, 15. ide u drugu grupu sa nepoznatom decom i nepoznatim vaspitačima. Moje su poslali u grupu sa decom koja su od njega godinu dana starija, što je u tom periodu velika razlika. Ceo dan je sam presedeo za stolom, a ostali roditelji su mi kazali da su njihova deca plakala.

Povratak u vrtić sam po sebi bio je, kaže, dovoljan šok za dete tog uzrasta.

- Oni su veoma mali, dva i po meseca nisu išli u vrtić i sada odjednom ne mogu kod svoje vaspitačice. Decu šaltaju tamo-amo. Ovo je za psihologa - dodaje ova majka.

Iz vrtića su joj, dodaje, kazali da ako se i ta starija grupa popuni, preostaje im samo da njeno i ostalu decu upute u druge vrtiće.

- A Čukarica je ogromna opština. Pritom sve to saznajete ujutru, kada nemate vremena da pripremite dete. Nije mi jasno kako su pustili ekskurzije, tržne centre, stadione, a i dalje ne proširuju grupe za vrtiće - zapitala se ova majka.

Kako kaže, Savet roditelja pomenutog vrtića poslao je Ministarstvu prosvete i Sekreterijatu za obrazovanje i dečju zaštitu dopis, ali do trenutka našeg razgovora nisu dobili odgovore.

Redakcija portala Telegraf.rs takođe je u sredu povodom ovog slučaja uputila pitanja Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda pitanja, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovore.

(Izvor: Telegraf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR