Glas Javnosti

ROBOTI ZA DOSTAVU KRENULI DA RADE U BEOGRADU! Svi u šoku gledali kako se kreće četvrtasta kutija! (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veštačka inteligencija uskoro će preuzeti primat u mnogim oblastima, ona razgovara i piše, ume i da peva, zna i da crta. Pamti sve. I radi umesto nas.

Može vam dati odgovor na svako pitanje iz bilo koje oblasti, ponuditi rešenje, čak i kreativno. Za vas može crtati i komponovati, napraviti website, ali vas može i uvrediti ili čak flertovati sa vama, a izgleda i da može da raznosi hranu po Beogradu.

Početkom meseca predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je robote koji će umesto radnika" Wolta" i "Glova" dostavljati i raznositi stanarima šta im treba, a izgleda da su oni već krenuli da rade u Beogradu na vodi. Ako je suditi po društvenim mrežama Yandex roboti-dostavljači počeli su ove nedelje da isporučuju dostave.

"Yandexovi roboti za dostavu su krenuli da rade u Beogradu na vodi. Distopija u BNV-u je sve jača svakim danom", stoji u jednom Tvitu. Podsetimo, predsednik je 7. aprila rekao "da ćemo za mesec-dva imati prve robote u Beogradu na vodi koji će nositi razne stvari ljudima po kućama. Oni će šetati, nosiće stvari po Beogradu. Prvi ćemo biti u Evropi", a očigledno da su se u našoj prestonici pojavili malo ranije.



Ovi roboti za dostavu nisu nepoznanica, slični su onima koji već neko vreme postoje u Moskvi, jer je Rusije pre nešto više od godinu dana uvela inovaciju u svoj sistem pružanja usluga građanima. Pošiljke širom Moskve počele su da se isporučuju pomoću bespilotnih robota-dostavljača, a građani ruske prestonice mogu da poruče dostavu preko mobilne aplikacije.



Sistem dostave pošiljki preko robota u Moskvi funkcioniše tako što poštanski operateri postavljaju pakete na robota, a klijent putem mobilne aplikacije naručuje i prima porudžbine. Status i lokacija paketa u svakom trenutku dostupna je na mobilnom uređaju korisnika.

Takozvani Jandeks roveri mogu da dostave pošiljke od malih paketa, međunarodnih pošiljki, do onih većih čija težina iznosi do 15 kilograma. Svaki robot sadrži kameru visoke rezolucije i napredne optike pomoću koje se skenira i snima okolina, a poseduje i senzore različitog tipa.

Glas javnosti/Mondo

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR