Glas Javnosti

RIO TINTO NUDI DONACIJE ŠKOLAMA! Građani: Svaka saradnja sa tom kompanijom je izdaja i na štetu svakog deteta u Srbiji! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kompanija Rio Sava eksplorejšn, deo korporacije Rio Tinto, pokušava na sve načine da se umili građanima Krupnja koji mesecima protestuju protiv iskopavanja litijuma u dolini reke Jadar, pa su tako predstavnici kompanije imali sastanak sa direktorima osnovne i srednje škole u Krupnju kojima su ponuđene donacije, nezvanično saznaje Glas.

Direktor OŠ "Borivoje Ž. Milojević", Dragan Blagojević, potvrdio je u telefonskom razgovoru da će prihvatiti donaciju od pomenute kompanije kako je naveo za "za dobrobit dece", iako nije znao da kaže sa kim je tačno iz kompanije razgovarao.
Ratomir Dumić, direktor "Srednje škole Krupanj" izjavio je da se "danas nije sastao ni sa kim iz kompanije" i da ne zna još uvek da li će donaciju prihvatiti, kao i da o tome neće odlučivati sam.
U Udruženju građana "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" kažu da je da svaka saradnja sa kompanijom Rio Sava eksplorejšn nije ništa drugo do izdaja i na štetu svakog deteta u ovoj zemlji, kao i onih koji će se tek roditi.

- Prihvatanje donacija od okupatora nije samo tek neki novac ili neka stolarija. To je vetar u leđa najštetnijem projektu ikada u Srbiji. Kolege prosvetni radnici, apelujemo na vas da se setite zašto na kraju dana i u najgorim situacijama ne odustajete od jedne od najponižavanijih profesija u ovoj zemlji. Znamo da je zbog dece i zbog magičnog osećaja koji se desi svaki put kad vidite da ste nekog nešto naučili, da su deca srećna baš na vašem času, kad vas se stari đaci sete, prepoznaju i zagrle na ulici. Setite se svi da smo danas u ovoj situaciji iz razloga što smo svojim ćutanjem poprilično doprineli krahu ne samo obrazovanja, nego i padu sistema vrednosti jer smo prihvatili nametnutu ideju da učitelj/nastavnik/profesor ne treba da ima i vaspitnu ulogu. Time smo utabali put glorifikaciji petica (ne uvek opravdanih), neretko zaboravljajući da kod dece negujemo i nagrađujemo pravdoljubivost, poštenje, altruizam i filantropiju i time zajedno sa roditeljima stvaramo bolje i zdravije društvo za sve nas, kažu u udruženju i dodaju da se na "takvu vrstu tihe okupacije ne sme ćutati".

U udruženju "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" navode i da je novac Rio Tinta zarađen na suzama, krvi i smrti nedužnih.

- Šta god da nude, ako smo do sad mogli bez toga, možemo i od sad. U to ime vršiti pritisak na institucije ove zemlje i zahtevati ulaganje novca u ono što nam sada najviše treba – OBRAZOVANjE, a ne đinđuve i ogledalca. Ne izneverimo one koji nam veruju svaki put kad sa nama ostanu u školi i njihove roditelje koji ih nama poveravaju, stoji u saopštenju udruženja građana.

U martu je direktorka kompanije Rio Sava eksplorejšn Vesna Prodanović rekla da je projektom "Jadar" predviđena izgradnja podzemnog rudnika, sa dva okna prečnika oko osam metara koja se spuštaju do dubine od 650 metara. Ona je navela da će se u okviru projekta "Jadar" proizvoditi litijum-karbonat koji lako može da se pretvori u litijum-hidroksid i litijum-fosfat čime će biti povećana mogućnost kompanije Rio Tinto da sarađuje sa više proizvođača baterija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR