Glas Javnosti

RHMZ UPALIO ALARM: Stižu grmljavinske nepogode sa olujnim vetrom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rano jutros Republički hidrometeorološki zavod izdao je na svom sajtu upozorenje za područje Srbije na lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda.

Kako navode iz RHMZ, danas posle podne i uveče u brdsko-planinskim predelima očekuje se lokalna pojava jakog pljuska sa gradom, olujnim vetrom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme, sa najvećom verovatnoćom na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije.

Ujedno su upaljeni i meteo alarmi.

Dobar deo Srbije je u žutom što znači vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Jugoistočna i jugozapadna Srbija, kao i Kosovo i Metohija su u narandžastom, što znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.
Upaljen žuti meteolaram

I poznati meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuku upozorio na nepogode.

„Za vikend pod uticajem nestabilnog, ali relativno toplog vazduha očekuje se promenljivo oblačno i sparno vreme uz grmljavinske pljuskove, dok su loklano moguće i vremenske nepogode, posebno u subotu.“

A onda kreću prave letnje vreline.

„Od nedelje se računa na dalje jačanje anticiklona preko kojeg će se pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha poreklom iz severne Afrike. Preovlađivaće sunčano i svakim danom sve toplije vreme, tako da već u sredu dnevni maksmumi mogu biti između +32 i +36 stepeni Celzijusa uz vrlo tople noći gde minimumi lokalno neće padati ispod +24 stepena Celzijusa. Ponegde može biti vrlo jakih, ali izolovanih kumulonimbusnih razvoja koji na malom prostoru mogu dati snažno nevreme“, kaže Čubrilo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP