Glas Javnosti

REZIDENCIJA SLOBODANA MILOŠEVIĆA BOMBARDOVANA JE NA DANAŠNJI DAN: NATO projektili uništili su vilu u Užičkoj 15

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tačno mesec dana od početka bombardovanja na meti agresora našla se rezidencija tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Miloševićeva rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu bombardovana je na današnji dan, 22. aprila 1999. godine. On je tada obavljao dužnost predsednika Savezne Republike Jugoslavije. 

Napad se dogodio u četiri sata ujutru, kada je napadač gađao njegovu rezidenciju sa četiri projektila. U napadu nije bilo povređenih, a zgrada je uništena do temelja.

Ono što je interesantno je da je napad na njegovu rezidenciju izveden tačno mesec dana od samog početka bombardovanja. 

Pema izveštavanju tadašnjih medija Slobodan Milošević i njegova porodica nisu u trenutku napada bili u rezidenciji, već na tajnoj lokaciji, navodno, u stanu u Đušinoj ulici, u Beogradu.

Rezidencija je razorena sa dva projektila.

Nekadašnji Zlatni salon Jovanke Broz i Mire Marković bio je ukrašen stilskim nameštajem, slikama, pozlaćenim umetninama, klavirom. Prva eksplozija je skoro sve uništila, preživeli su tri stilska stočića, dve fotelje i klavir, koji je ostao bez nogu. Druga NATO bomba pogodila je Miloševićev kabinet i sravnila ga sa zemljom.

Vilu, koja je postala rezidencija u Rumunskoj 15 (posle Drugog svetskog rata ulica je preimenovana u Užičku) izgradio je 1933. vlasnik nekoliko rudnika, inženjer Acović, a od Drugog svetskog rata koristio ju je kao omiljenu rezidenciju Josip Broz Tito.

Milošević se u Titovo zdanje uselio 1997. godine kada je postao predsednik Savezne Republike Jugoslavije. On joj uopšte nije menjao enterijer. Zadržao je Tiutov radni sto i kabinet od hrastovine i mahagonija, sa velikom slikom Krste Hegedušića "Stubićka bitka". Pažljivo je čuvao i Titovu biblioteku.

Nato bombardovanje je počelo 24 marta, a rezidencija je gađana 28 dana kasnije. Postavljalo se pitanje zašto se toliko čekalo da se bombarduje kuća svetskog neprijatelja broj jedan, a kao mogući razlog su pominjane umetnine koje su se nalazile u vili.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR