Glas Javnosti

REVOLUCIJA ILI NE! Ovo je plan Novakovih Srba u Australiji (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čuveni srpski novinar i fotograf Majkl Babić, koji već decenijama prati Australijen open a ujedno je i jedan od organizatora skupa podrške Novaku Đokoviću, kaže za “Glas” da je Australija napravila veliku grešku i ocenjuje da će biti reakcija iz sveta.

Novak Đoković je danas oko 22 časa po australijskom vremenu napustio Australiju nakon odluke suda da ispoštuje odluku imigracionog ministra Australije Houka koji je naložio Đokovićevu deportaciju. Presedan nezabeležen u modernoj istoriji belog sporta, danima drži celu planetu u neizvesnosti.

Danas kada je postalo izvesno ono čemu smo se svi nadali da toga neće doći Babić kaže:

- Bez obzira na današnju sudsku odluku mislim da nas sve ovo treba motivisati da ostanemo ljudi i da ne dižemo revoluciju.

Koliko dalekosežna može biti današnja odluka ne samo suda, nego uopšteno i australijskih političara, pitali smo gospodina Babića da prokomentariše trenutnu političku situaciju u ovoj zemlji i Novakov uticaj na nju.

- Mislim da će izazvati reakcije širom sveta i da će se to najviše pokazati na predstojećim australijskim izborima - kaže Babić.

Ali Babić poziva ljude da ne bojkotuju Australijen open jer imamo još naših igrača koji igraju na tom turniru. Babić je i podsetio da Novak ima samo 34 godine i da još ima šansu da osvoji nekoliko Grand slemova u karijeri.

- Podržimo ga u tome! - kaže Babić.

Babić je i otkrio da je ATP poslao teniserima mejl u kojima ih je na neki način upozorio da ne daju nikakve izjave o Đokoviću pa su zato i izostali komentari tenisera koji igraju na Australijen Openu.

On smatra da će australijski mediji sada zaćutati o slučaju Đoković jer se zbog političke situacije ne nameravaju više baviti time.

Srbi su se i danas okupili da daju podršku Đokoviću dok je trajao samo proces suđenja i donošenja današnje odluke. Uz pesmu i kolo, kao i prethodnih dana, Srbi iz Melburna niti na jedan trenutak nisu napustili svog teniskog reketa broj jedan, dajući mu nesebičnu podršku iz dana u dan. O tom veličanstvenoj podršci pisali su svi mediji u svetu, a sam Đoković je pozdravio okupljene kada mu je, nakon nekoliko dana potpune odsečenosti sa svetom, bilo dozvoljeno da im se kratko obrati glasovnom porukom.

Podsetimo, Đoković je 5. januara ove godine nešto pre ponoći sleteo na aerodrom u Melburnu sa medicinskim izuzećem u rukama koje su odobrila dva nezavisna medicinska panela australijske države Viktorija i koji je prošao kroz proveru australijskog teniskog saveza. Na aerodromu ga je zaustavila granična policija Australije i odredila mu 14-dnevni karantin prema pravilima ulaska u tu zemlju koje zabranjuje ulazak svima koji nisu dvostruko vakcinisani, osim onih koji imaju medicinsko opravdanje da ne budu vakcinisani. Nakon što je smešten u nekadašnji hotel Park u Čarlstonu u Melburnu koji je pre nekoliko godina pretvoren u imigracioni prihvatni centar, Đokoviću je zabranjeno da trenira, da koristi telefon i da dobije hranu po specijalnom režimu ishrane na kom je trenutno. Nakon nekoliko dana, pojavio se na saslušanju u federalnom sudu u Melburnu gde je sudija Keti našao snage da poništi prethodnu odluku australijskih imigracionih vlasti. I dok je svet podeljen oko toga da li treba dati podršku Đokoviću ili ne danima vodio raspravu o ovom slučaju, Đoković je nakon odluke sudije uspeo da se vrati treninzima ali je australijski ministar za imigracije Houk povukao odlučujući potez - iskoristio je lično pravo da poništi odluku sudu i da uskrati Đokoviću gostoprimstvo u Australiji. Nakon još jednog izlaska na sud ova odluka je danas postala konačna te je Novak Đoković u kasnim večernjim časovima po australijskom vremenu napustio ovu državu letom za Dubai.
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR