Glas Javnosti

RETKA VRSTA PTICE REGISTROVANA U SRBIJI: Stepski vivak živi na poljanama u blizini Niša!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija je zemlja u kojoj žive brojne vrste životinja. Jedna izuzetno retka vrsta ptice, stepski vivak, otkrivena je u blizini Niša.

Izuzetno retka vrsta ptica, stepski vivak, otkrivena je u Srbiji, nedaleko od Niša, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ističući da je reč o jedinstvenom ornitološkom otkriću.
 
 Primerak ove ptice latinskog imena Vanellus gregarius juče je primetio mladi ornitolog iz tog Društva Slobodan Marković na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj.

U saopštenju se navodi da je stepski vivak u ove krajeve zalutao tokom prolećne seobe.

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju.

Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

Izuzetno retko se sreću u Evropi, i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.
 
U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put zabeležene u Srbiji.

Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike.

U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku „Tara" otkrivena je sibirska plavorepka (Tarsiger cyanurus), mala ptica pevačica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije, navodi se u saopštenju Društva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR