Glas Javnosti

'REŠENJE ZA ZAGAĐENJE': Pročistite vazduh EKOLOŠKIM GREJANJEM, a ne SKUPIM hibridnim vozilima! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predstavnici udruženja građana predali su danas premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović peticiju “Rešenje za zagađenje” sa 50.000 potpisa građana. U peticiji se upozorava da su gradovi u Srbiji među najzagađenijima u svetu i da je zagađenje vazduha u velikoj meri uzrokovano načinom na koji se grejemo.

Peticijom se zahteva da se sredstva namenjena za subvencionisanje kupovine novih vozila koja imaju električni ili hibridni pogon preraspodele za subvencionisanje mera energetske efikasnosti i kupovinu energetski efikasnijih ložišta za građane koji su u lošijoj materijalnoj situaciji.

Prošle godine Vlada Srbije izdvojila je 120 miliona dinara za subvencije pojedincima i firmama pri kupovini električnih i hibridnih automobila, koji koštaju i do 30 hiljada evra, rekla je izvršna direktorka udruženja “Kreni-promeni” Marina Pavlić na konferenciji za medije ispred zgrade Vlade, organizovanoj simbolično u minut do 12, pre predaje potpisa i peticije koju je pokrenulo desetak nevladinih organizacija. Pojedinačni iznos subvencije bio je pet hiljada evra, a sa tim novcem mogli su da pomognu i do pet domaćinstava kako bi unapredila kućna ložišta, objasnila je Pavlić i dodala da su nakon pokretanja inicijative prošle godine, u budžetu za ovu godinu opredeljena sredstva i za tu namenu.

- Taj iznos nije dovoljan. Neophodno je mnogo više da bismo promenu mogli da vidimo u vazduhu. Ministarka Irena Vujović nam je početkom godine rekla da postoji mogućnost da se sredstva preusmere. Međutim, još nismo dobili odgovor kada, kako i koliko sredstava bi moglo da se preusmeri. Zbog toga tražimo sastanak sa ministarkom i sa premijerkom Anom Brnabić, na koju su naslovljeni potpisi preko 50 hiljada građana – istakla je Pavlić.

Zvanični podaci pokazuju da najveći problem kod zagađenja vazduha u Srbiji predstavlja grejanje, pre svega individualno grejanje domaćinstava i male toplane, dok je zagađenje koje dolazi od automobila znatno manje, rekao je Ognjan Pantić iz “Beogradske otvorene škole”, dodavši da su ekonomski najugroženiji građani primorani da se greju na način koji zagađuje okolinu i da problem ne mogu da prevaziđu sami, već država treba da im pomogne da zamene stare šporete, pređu na čistije gorivo, izoluju kuću.

- Ne smatramo da će investiranje u privatne automobile rešiti problem zagađenja koje dolazi iz saobraćaja. Podatak da je potrošena svega šestina sredstava koja su namenjena prošle godine za subvenciju kupovine automobila na električni i hibridni pogon pokazuje da ne postoji dovoljno interesovanje i da kupovna moć građana nije dovoljna da, čak i uz subvencije, takve automobile kupe – objasnio je Pantić. 

U toku je, kako je napomenuo, konkurs ministarstva za dodelu 100 miliona dinara jedinicama lokalne samouprave da realizuju projekte pomoći građanima da zamene stare šporete.

– Smatramo da takvih konkursa može da bude još. Želimo da potpise predamo sada kako ne bismo ponovo došli u situaciju da čitavih 100 miliona dinara namenjenih za električne i hibridne automobile ne budu potrošena namenski, da završe u zajedničkim sredstvima i na kraju ne doprinesu smanjenju zagađenja vazduha – rekao je Pantić.

Peticiju su pokrenule nevladine organizacije Beogradska otvorena škola, “RES publica” Kragujevac, UG “Novi put” Kraljevo, “Protok 21” Smederevo, “Eko straža” Šabac, Udruženje penzionera Opštine Stari grad, “Društvo mladih istraživača”, “Kreni-Promeni” i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR