Glas Javnosti

Rešenja testa iz matematike, srpskog i predmeta po izboru: Pogledajte zadatke i odgovore sa probe male mature

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osmaci su u petak 22. marta, u okviru probe male mature, polagali test iz matematike. Dan kasnije rešavali su zadatke iz srpskog, ali i izbornog predmeta. Zadaci su uglavnom bili na zaokruživanje, odnosno da se obeleži tačan odgovor od nekoliko ponuđenih.

Kako su izgledali zadaci iz srpskog, matematike i izbornog predmeta možete pogledati na ovom linku. Takođe u delu "uputstvo za ocenjivanje" možete videti i koja su rešenja ovih testova.

Proba završnog ispita se organizuje svake godine i predstavlja vernu simulaciju male mature. To je prilika da se učenici upoznaju sa svim procedurama koje ih čekaju u junu, ali i da vide gde su sa znanjem, na kojim oblastima treba više da porade u narednom periodu.


Prema školskom kalendaru mala matura 2024 zakazana je za 17,18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet. 

Prema podacima portala Moja srednja škola, za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2023/24 evidentirano je 64.871 prijava po redovnom programu i 1.912  prijava po posebnom programu obrazovanja odraslih.

Đaci biraju koji će predmet polagati na trećem testu. Ponuđeno im je pet predmeta- istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.


Najveći broj učenika kada je reč o trećem testu, odnosno predmetu po izboru ove godine opredeljivao se za geografiju - 40,14 odsto (26.041 učenika), a zatim za biologiju - 35,92 odsto (23.304 učenika), dok se značajno manje učenika prijavilo za ostala tri predmeta: za istoriju - 9,96 odsto (6.458 učenika), hemiju - 7,57 odsto (4.910 učenika) i fiziku - 6,41 odsto (4.158 učenika). 

Testovi na probnom završnom ispitu pregledaju se u školama, a sa rezultatima nastavnici treba da upoznaju učenike i roditelje. 

Nakon probe male mature učenici će imati još jednu priliku da se predomisle i promene svoj izbor što se tiče trećeg ispita. Od 8. do 11. aprila oni će u svojim osnovnim školama moći da podnesu zahtev da promene predmet za koji su se ranije opredelili.

Sve osnovne škole u obavezi su da organizuju pripremnu nastavu za malu maturu. Obično to počinje početkom drugog polugodišta, a intenzivira se krajem maja i početkom juna. 

Učenici osmog razreda koji nameravaju da se upišu u neku specijalizovanu srednju školu, mogu elektonski da se prijave za polaganje prijemnog ispita preko portala Moja srednja škola od 15. do 22. aprila, a 19. i 22. aprila u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.

Mala matura 2024 rezervisana je za 17,18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet.  

Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna. Nerednih pet dana rezervisani su za prigovore učenika i odgovore na žalbe, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 24. juna. 

Popunjavanje liste želja rezervisano je za 25. i 26. jun. Liste se mogu popuniti elektronski na portalu Moja srednja škola ili u školi. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 1. jula. 

Glas javnosti /E02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR