Glas Javnosti

RERI: PRENISKE KAZNE ZA OZBILJNE PRESTUPE ZIĐINA, sud blagonaklon prema višestrukom povratniku u kršenju zakona

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kompanija Ziđin je po peti put za manje od godinu dana osuđena za isti privredni prestup, odnosno kršenje Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a u svim slučajevima novčano je kažnjena iznosima ispod zakonskog minimuma, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

U saopštenju RERI je naveo da je Ziđin po prijavi te organizacije polovinom novembra ponovo osuđen za isti privredni prestup - izvođenje rudarskih radova bez odgovarajuće tehničke dokumentacije i odobrenja nadležnog organa i da je Privredni sud u Zaječaru izrekao kaznu od 1,3 miliona dinara, što je niže od zakonom predviđenog iznosa - od 1,5 do tri miliona dinara.

Da je sud blagonaklon prema Ziđinu može se videti iz obrazloženja presude, gde se spominju i olakšavajuće okolnosti u korist Ziđina - procedura dobijanja odobrenja za izvođenje rudarskih radova, koje izdaje Ministarstvo rudarstva i energetike, predugo traje, kao i da je reč o radovima od strateškog značaja za Srbiju, ukazao je RERI.

– Presuda Privrednog suda u Zaječaru može se u najmanju ruku smatrati ironičnom, jer počinje nabrajanjem četiri prethodna privredna prestupa koje je kompanija učinila i za to minimalno kažnjena, a potom se zaključuje da će nova izrečena kazna postići svrhu kažnjavanja i uticati da ubuduće ne čine nove privredne prestupe, rekao je advokat i predsednik Upravnog odbora RERI Jovan Rajić.

On nije hteo da komentariše ostale olakšavajuće okolnosti koje je sud uzeo u obzir - iskreno držanje okrivljenih pred sudom i priznanje privrednog prestupa.

Pre mesec dana isti sud, takođe po prijavi RERI, osudio je Ziđin zbog poslovanja bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i sprovođenja aktivnosti bez integrisane dozvole, a za svaki od tih prestupa zaprećena je kazna od 150.000 do tri miliona dinara, dok je kompanija bila kažnjena sa 200.000, odnosno 250.000 dinara.

Kontinuirano blago kažnjavanje Ziđina ne može se smatrati dobrom sudskom praksom sa ciljem sankcionisanja nezakonitog poslovanja, već kao javno podržavanje i podsticanje višestrukog povratnika u kršenju zakona da sa takvom praksom i nastavi, ocenio je RERI, prenosi Fonet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR