Glas Javnosti

RERI podneo prijave tužilaštvu i inspekciji: ZAUSTAVITI RADOVE U ARANĐELOVCU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je inspekciji zaštite životne sredine u Aranđelovcu zahtev za vanredni inspekcijski nadzor, jer je investitor “Bukovička banja Stublina” počeo radove na objektu “Otvoreno kupatilo” bez saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Po istom osnovu podneta je i prijava za privredni prestup Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu, saopštio je RERI.

Namera je da se zaustave radovi koji bi doveli do dodatne štete po životnu sredinu, koja je već nepovratno narušena prethodno izvedenim radovima, a čime bi Studija procene uticaja bila obesmišljena, ističu u RERI-ju.

Podsećaju da su ranije ukazali na to da je rušenje svlačionice, bazena i pomoćnog objekta koji čine kompleks “Otvoreno kupatilo” bilo nezakonito, jer je investitor delovao mimo urbanističkog plana koji je predviđao rekonstrukciju tog kompleksa i njegovu dogradnju sa nadgradnjom, a ne rušenje objekata.

– Imajući u vidu da se sporno rušenje objekata dogodilo prvog oktobra, kada je javni uvid za Studiju i dalje bio u toku, jasno je da je investitor nastavio sa realizacijom projekta bez obavezne saglasnosti na procenu uticaja, zbog čega je reakcija nadležne inspekcije bila neophodna u što kraćem roku. Međutim, s obzirom na to da je do današnjeg dana reakcija izostala, investitoru je omogućeno da nastavi sa radovima i 24. oktobra sa gradilišta je uklonjeno na desetine visokih stabala i drugog parkovskog rastinja – navodi se u saopštenju.

Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, kako se ističe, jasno propisuje da nosilac projekta, odnosno investitor, ne može početi sa radovima na realizaciji projekta bez saglasnosti nadležnog organa na Studiju o proceni uticaja, u ovom slučaju Ministarstva zaštite životne sredine.

– Apelujemo na nadležnu inspekciju zaštite životne sredine da u najkraćem roku utvrdi da li se radovi izvode mimo pribavljene saglasnosti na Studiju procene uticaja, kao i na opštinsku upravu Aranđelovca da spreči dalje izvođenje radova, dok se ne utvrdi da li su stvoreni svi zakonski uslovi za njihovo sprovođenje – poručuju iz RERI-ja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR