Glas Javnosti

RERI: ČELIČNO PRIJATELJSTVO IZA GVOZDENE ZAVESE – država štiti kineske kompanije NA ŠTETU GRAĐANA I ŽIVOTNE SREDINE

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Zagađenje životne sredine u Boru može se direktno dovesti u vezu sa aktivnostima kineske kompanije Ziđin, a kompanija Linglong u Zrenjaninu gradi bez procene uticaja na životnu sredinu i zaobilazeći zakonske procedure, upozorava Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

U oba slučaja, umesto da spreči kršenje zakona, država ne reaguje ili prikriva činjenice, štiteći na taj način kineske kompanije, a na štetu građana i životne sredine, istakli su na konferenciji za medije Jovan Rajić, predsednik Upravnog odbora i Mirko Popović, programski direktor RERI-ja. 

Postoje dokazi o ozbiljnom zagađenju reke Pek: u površinskim vodama registrovane su višestruko prekomerne količine mangana, gvožđa, sulfata, a u mulju arsena, bakra i drugih štetnih supstanci, dok su u vazduhu zabeležena i desetostruka prekoračenja emisije sumpor dioksida, navode u RERI-ju. Takođe, dodaju, bez potrebnih dozvola vrše se radovi u ventilacionom postrojenju rudnika “Jama”, iako je ranije objavljeno da je rudnik navodno zatvoren.

Žalbe i krivične prijave

RERI je reagovao i prijavio kršenje zakona i propisa nadležnim inspekcijama i ministarstvu, ali je odgovoreno da RERI nije ovlašćen da upućuje takve zahteve, iako to nije tačno, a i inače su nadležni organi dužni da reaguju kada za to postoje indicije, ističu predstavnici ove organizacije. Dodaju da je RERI uložio žalbe na odgovore koje je dobio od nadležnih organa, a i podneo ili će podneti krivične prijave protiv kompanije i odgovornog lica zbog kršenja zakona i ugrožavanja životne sredine.

Jovan Rajić, Foto: Medija Centar

Nepravilnosti se događaju i u slučaju kineske kompanije Linglong koja u Zrenjaninu planira fabriku automobilskih guma, a od države je dobila bespovratno 96 hektara zemljišta i 75 miliona evra subvencije, dok sa druge strane, nema čvrstih garancija i obaveza investitora u pogledu broja zaposlenih, ekoloških standarda i poštovanja drugih propisa, navode u RERI-ju, uz ocenu da je ovakva državna pomoć nezakonita.

Gde je tu javnost

Glavni problem u vezi sa kompanijom Linglong odnosi se, kako ističu, na sam postupak izgradnje i zamku koju investitor koristi, a država omogućava, a to je fazna izgradnja koja uključuje i pomoćne objekte. Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu jasno kaže da se studija procene radi za čitav projekat, ne za jedno postrojenje, i treba da se uradi pre nego što se krene u realizaciju projekta, objašnjavaju u RERI-ju. Međutim, kako dodaju, u ovom slučaju investitor tvrdi, a država to aminuje, da će procenu uticaja raditi tek kada dođe do glavnog postrojenja, koje je inače najproblematičnije za zaštitu životne sredine. Do sada je izdato deset građevinskih dozvola ovom investitoru, RERI se žalio na devet i većina predmeta je sada pred Upravnim sudom.

Mirko Popović, Foto: Medija Centar

Još jedan od problema jeste i to što, kako je rečeno, javnost nije bila uključena, odnosno javna rasprava o investiciji bila je sprovedena u uslovima epidemije, uz veoma ograničen broj predstavnika građana. Praktično, o investiciji koja je proglašena projektom od nacionalnog značaja javnost nije valjano obaveštena, već se taj proces odvijao iza gvozdene zavese, rečeno je na konferenciji za medije predstavnika Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu. 

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR