Glas Javnosti

REM zbog govora mržnje zabranio emitovanje emisije 'Goli život' TV Hepi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je zbog govora mržnje u emisiji „Goli život” na televiziji „Hepi” izrekao privremenu meru zabrane prikazivanja te emisije na sedam dana.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštio je danas da je „Hepiju” istovremeno izrečena i mera upozorenja zbog uvreda koje glavni urednik i vlasnik „Informera” Dragan J. Vučićević uputio glavnom uredniku nedeljnika NIN Milanu Ćulibrku, gostujući u jutarnjem programu.

Osim ovih odluka, članovi Saveta odlučili su i da se pokrene postupak za izricanje mera jer je lider Liberalne-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović u emisiji „Dobro jutro, Srbijo” na istoj televiziji vređao advokata Gorana Petronijevića, a da pri tome voditelji nisu reagovali.

Predstavnici televizije „Hepi” koji su na ovoj sednici trebalo da se izjasne, po drugi put se nisu se pojavili, što je na sednici izazvalo komentare da se na taj način „nipodaštava” rad REM-a.

Članovi REM-a su, obrazlažući meru zabrane prikazivanje emisije „Goli život” u kojoj je Mihajlo Ulemek vređao lidera LDP, naveli da su televiziji „Hepi” nedavno bile izrečene mere zbog njihovog programskom sadržaja, ali da se kršenje zakona i podzakonskih akata ponavlja na toj stanici.

U toj emisiji bilo je elementa govora mržnje na račun lidera LDP Čedomira Jovanović, rekli su članovi Saveta.

Članica Saveta REM Olivera Zekić na sednici je rekla da se problem ponavljanja emitovanja takvih sadržaja može rešiti jedino promenom zakona, odnosno da REM direktno naplaćuje kazne pružaocima medijskih usluga.

„Nisam za zabranu televizijskih formata, jer je to vrsta cenzure”, rekla je Zekić.

Član Saveta REM Slobodan Cvejić, međutim, smatra da je potrebno zabraniti program televizije na više od 24 sata.

„Ne mislim da se uvođenje drakonskih novčanih kazni može rešiti taj problem”, rekao je Cvejić, koji je naglasio da se upravo na ovom primeru vidi „kulminacija” neefikasnosti izrečenih mera.

Na sednici se polemisalo i da li je u slučaju vređanja glavnog urednika NIN-a Milana Ćulibrka u jutarnjem programu na televiziji „Hepi” reč o grešci novinarke koja je vodila program ili pak uredniku koji je trebalo da prekine program.

(Izvor: Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR