Glas Javnosti

REKTORKA IVANKA POPOVIĆ: Nije u redu da sudente optužuju za širenje korone!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pred nama je nova akademska godina ao povratku sudenata na fakultete i nastavi u okolnostima korona virusa govorila je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Danas zvanično počinju predavanja, a rektorka je istakla da su i tokom prošlog semestra date opšte smernice koje će olakšati funkcionisanje u uslovima pandemije i ovog semestra na fakultetima.

-Moram da kažem da mi smeta kada se kaže da su glavni nosioci zaraze studenti, istakla je ona. “Mislim da njihovo targetiranje nije konstruktivno jer su studenti vrlo odgovorni i verujem da će ova školska godina ići još bolje.”

Ona je istakla da je bilo važno da nastava počne što pre, naročito za brucoše, ali nije isključila potencijalno zatvaranje fakulteta ukoliko to zaista bude neophodno.

-Dok god budemo mogli da boravimo u zgradama i obavljamo nastavu, to ćemo činiti”, istakla je rektorka Popović. “Dobri nastavnici su dobri i onlajn, a i na osnovu iskustva iz prošlog semestra uvideli smo da moramo da postavimo minimalne aktivnosti koje je neophodno obaviti tokom onlajn tekstova poput redovne komunikacije sa studentima.

Rektorka je govorila i o zahtevu studenata za smanjenje školarina i navela da se ispostavilo da onlajn nastava nije jeftinija.

-Fakulteti prepoznaju finansijsku ugroženost studenata u ovim uslovima i nadalje će se slučajevi rešavati pojedinačno, ali za sve studente linearno to neće biti moguće pošto bi to podrazumevalo da fakulteti posluju sa suficitom što definitivno nije slučaj, rekla je ona. “Jedino rešenje su pojedinačne molbe zasad i to se već čini.”

Rektorka Popović osvrnula se i na dešavanja na Filološkom i Bogoslovskom fakultetu.

-Ja mislim da fakulteti imaju snage da rešavaju svoje probleme i to se najbolje radi ako nema mešanja sa strane, smatra rektorka. “Ja očekujem da će se stvari na oba fakulteta urediti u što kraćem roku. Ima mnogo onih koji bi želeli da utiču na rad Univerziteta, ali ga treba ostaviti na miru da interno rešava probleme koje ima, na šta ima i pravo.”

Podsetimo, optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije pripisuju se bivšoj dekanki Filološkog fakulteta, Ljljane Marković.

Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I taman kada je rešenje počelo da se nazire, stopiran je izbor novog dekana, a sve po nalogu prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nezadovoljni profesori tvrde da je napadnuta autonomija univerziteta.

(Glas javnosti/NovaS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR