Glas Javnosti

REKORDNO SKUPA SETVA! Potrošači da budu spremni na VISOKE CENE HRANE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proizvođače u Srbiji očekuje najskuplja setva ikada jer su se pojedini troškovi učetvorostručili.

Ni činjenica da su subvencije po hektaru udvostručene, odnosno da poljoprivrednici sada umesto 4.000, dobijaju 8.000 dinara do 20 hektara površine, kaže, ne donosi veliko olakšanje.

Poljoprivrednicima ne ide na ruku ni sušno proleće, a kada ih je konačno obradovao rast cena njihovih proizvoda, nastupila je zabrana izvoza. 


Dok se jesenas pričalo o rekordnim površinama zajesanim pšenicom u Srbiji, geopolitika menja sliku prolećne setve. Menja i nedeljne izveštaje Produktne berze, pa je prema poslednjem, zabeležena smanjena trgovina i pad cene kukuruza.

Agrarni analitičar Žarko Galetin,ukazuje da će skuplji energenti i rat u Ukrajini promeniti strukturu prolećne setve i da će setva kukuruza, soje i suncokreta ove godine biti najskuplja setva do sada.

"Godinama imamo ustaljenu setvenu strukturu, gde nam kukuruz zauzima negde oko milion hektara, soja i suncokret su oko 240.000 hektara. Poljoprivredni proizvođači obično osluškuju dešavanja na tržištu i tako i reaguju. U ovom trenutku mi imamo apsolutni cenovni rekord na tržištu kukuruza. Očekuje se da će cena suncokreta u kontekstu rusko-ukrajinske krize biti hit i najveća cena, s obzirom da je Ukrajina najveći svetski proizvođač suncokreta, a da Rusija i Ukrajina proiozvode oko 80 odsto suncokretovog ulja", kaže agrarni analitičar za Euronews.

Najveći gubitnici će biti krajnji potrošači, jer će cene hrane poskupiti. To je globalna pojava, ali naši potrošači moraju biti spremni da će se suočiti sa relativno visokim cenama hrane, smatraju analitičari.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR