Glas Javnosti

REKORDNA CENA BOCE ŠAMPANJCA: Prodata za čak 2,5 miliona dolara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Boca šampanjca prodata je za 2,5 mil USD, nadmašivši aukcijski rekord i verovatno postavši najskuplja boca ikad prodata.

Magnum boca Chateau Avenue Foch, 2017, sadrži jedan NFT koji uključuje digitalnu umetnost i prava intelektualne svojine na ilustraciju "Bored Ape Mutant" i na druge kolekcionarske ilustrovane figure koje krase bocu. Magnum je ekvivalent dve boce normalne veličine, prenosi sajt B92 pisanje CNN-a.
NFT su digitalne slike kojima se trguje na blokčejnu. Tržište za njih dostiglo je vrhunac 2021. godine sa prodajom od 41 mlrd USD, ali je naglo usporilo zbog nedavnog pada kriptovaluta.

Kupci šampanjca bili su braća Đovani i Pjero Buono. Oni su italijanski investitori u kriptovalute koji su aktivni i u modnoj i tehnološkoj industriji. Uprkos njihovom kripto profilu, kupovina je obavljena u dolarima, kako je potvrdio prodavac. Prodaja je prvi put objavljena u listu The Wall Street Journal.
Šami Šin, britanski preduzetnik koji je naručio i prodao flašu, rekao je da se nada da bi šampanjac mogao da podstakne tržište za NFT u trenutku kada je ono, kao i druga finansijska tržišta, znatno van svojih maksimuma.
- Nadam se većoj svesti – želim da ljudi sada razumeju NFT - izjavio je Šin.
Đovani Buono je rekao da braća ne planiraju da otvore bocu. Njihova kupovina obavljena je privatno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR