Glas Javnosti

REAKCIJA FILOZOFSKOG FAKULTETA: Vlada da preispita odluku o imenovanju članova saveta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukazano je da se među izabranim članovima saveta „nalaze pojedinci koji ne samo da ne ispunjavaju kriterijum, nego su često upravo njegova suprotnost – zbog sumnji i optužbi za kriminalne aktivnosti, postignuća stečena po političkim kriterijumima i slično“ - navodi se u dopisu.Vladi Srbije.

Savet Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu obratio se Vladi Srbije protestujući što se među imenovanim članovima Saveta ovog, kao i drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu nalaze pojedinci koji ne samo da ne ispunjavaju propisani kriterijum, nego su često njegova suprotnost.

„Poštujući pravo Vlade da delegira osobe koje smatra da će na najbolji način doprineti radu Univerziteta, želeli bismo da izrazimo naše sumnje u vezi sa poštovanjem ovog principa. U skladu sa definisanim kriterijumom, u savet fakulteta mogu biti imenovane istaknute ličnosti u oblasti umetnosti, nauke, kulture i privrede“, naveli su članovi Saveta Filozofskog fakulteta.

Oni su podsetili na saopštenja inicijative Nije filozofski ćutati, reakciju Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti i dopise Odeljenja za sociologiju i Odeljenja za arheologiju, u kojima je ukazano da se među izabranim članovima saveta „nalaze pojedinci koji ne samo da ne ispunjavaju ovaj kriterijum, nego su često upravo njegova suprotnost – zbog sumnji i optužbi za kriminalne aktivnosti, postignuća stečena po političkim kriterijumima i slično“.

„Time se urušava bazični sistem vrednosti na kojem bi društvo moralo da počiva i ugrožava se ne samo razvoj Univerziteta, već i celog društva. Od Univerziteta se očekuje da pruži obrazovanje koje će biti zasnovano na demokratskim i humanističkim vrednostima, na poštovanju ljudskih prava, kulturi dijaloga i akademskim standardima. Ovim imenovanjima upućuje se upravo suprotna poruka i ova važna misija Univerziteta se znatno otežava“, piše u obraćanju Vladi.

Članovi Saveta Filozofskog fakulteta su izrazili „jasan protest protiv ovakvog odnosa Vlade prema Univerzitetu u Beogradu, svojoj najstarijoj i najznačajnijoj visokoškolskoj instituciji“.

„Bogata tradicija Filozofskog fakulteta, kao najstarije visokoškolske institucije u zemlji, i njegova važna društvena uloga, zaslužuju poštovanje ovih kriterijuma u potpunosti. Fakultet se ponosi istorijom u kojoj su važno mesto zauzimali izuzetni naučnici, vrsni intelektualci i plodni stvaraoci, koji su doprineli izuzetnom međunarodnom ugledu Filozofskog fakulteta. Od svog osnivanja do danas, Fakultet je bio ogledalo naučnog pogleda na svet i kritičkog promišljanja društva. Zbog toga verujemo da bi odabir članova Saveta trebalo da uključuje osobe koje dele ove vrednosti i kojima je stalo do istorije i reputacije Fakulteta. Ipak, ima razloga za sumnju da ne ispunjavaju svi imenovani članovi Saveta ove kriterijume. Ne samo da su neki od njihovih naučnih i kulturnih doprinosa upitni, već su i suštinski nenaučni, tj. pseudonaučni ili politikantski“, navodi se u dopisu.

Ovakav pristup, dodaje se, predstavlja opasnost za uvažavanje naučnih i etičkih principa, za konstruktivno partnerstvo među društvenim akterima i za demokratski razvoj društva zasnovanog na znanju, koje nije moguće bez jakog, autonomnog i kritičnog univerziteta.

Savet Filozofskog fakulteta je pozvao Vladu da razmotri svoju odluku o imenovanjima članova u organe upravljanja visokoškolskih ustanova iz reda osnivača, navodi se u dopisu koji su u ime članova Saveta iz reda zaposlenih potpisale prof. dr Katarina Popović, predsednica Saveta Filozofskog fakulteta i prof. dr Lidija Radulović, zamenica predsednice.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR