Glas Javnosti
posta

SADA JE SVE JASNO! Evo u čemu je OSNOVNA RAZLIKA između starog i sertifikata koji od petka preuzimamo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Odluka o priznavanju srpskih Digitalnih zelenih sertifikata u Evropskoj uniji stupila je na snagu u utorak, a eUprava ima rok od 48 sati da omogući građanima Srbije preuzimanje sertifikata, navela je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ova informacija otvorila je mnoga pitanja i izazvala nedoumice prvenstveno kod onih koji su već preuzeli Digitalni zeleni sertifikat na portalu eUprava: u čemu je razlika i zašto je on važan kad su putovanja u pitanju.


Evo u čemu je razlika:

Dosadašnji digitalni sertifikat koristili smo kao kovid propusnicu u ugostiteljskim objektima. On poseduje QR kod čijim očitavanjem  se dobija potvrda o izvršenoj vakcinaciji i/ili rezultatima različitih testiranja na kovid 19, kao i potvrdu da je neko preležao bolest. Pored navedenih informacija, srpski sertifikat sadrži ime, prezime, JMBG, pol i broj pasoša.

Osnovna razlika je u tome što  građani Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom nisu moglii u državama EU,u kafićima, restoranima i muzejima da očitavaju QR kodove koje su posedovali.

 Kada od petka bude dostupan novi Digitalni zeleni sertifikat koji će biti usklađen sa EU digitalnim kovid sertifikatom, građani Srbije koji borave u Evropskoj uniji neće imati probleme te vrste.

Još jedna velika nedoumica tiče se i priznavanje vakcina. Ovaj sertifikat to i dalje ne omogućava. Mnoge zemlje Evropske unije i dalje ne priznaju Sinofarm i Sputnjik V vakcinu, koju su mnogi građani Srbije primili i tu se ništa nije promenilo. Tela EU mogu da izdaju samo preporuke zemljama članicama, a svaka zemlja za sebe ima pravo da odlučuje za sebe o uslovima ulaska u zemlju. Stoga usklađivanje srpskog i evropskog sertifkata znači samo olakšice u zemljama u koje već sa tim sertifikatom možemo da putujemo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR