Glas Javnosti

RAZLIKE OD VRTIĆA DO VRTIĆA: U Sjenici i Tutinu zatvorene predškolske ustanove, a u Beogradu i Užicu gužve!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Prema podacima koje je izneo epidemiolog dr Predrag Kon, samo u Beogradu je, u skorije vreme, zaraženih bilo u 11 državnih i privatnih vrtića. Virus je imalo 25 zaposlenih i 14 dece. To očigledno povećava strah kod roditelja koji nemaju izbora i zbog posla moraju da ostavljaju decu u predškolskim ustanovama.

Neki gradovi, poput Tutina i Sjenice, potpuno su zatvorili obdaništa, dok su u drugima grupe i dalje pune.

-Vrtići u Beogradu i Užicu su prebukirani i u njima se ne poštuju prvobitno propisane mere da u grupama može da bude samo polovina dece od važećih normativa - tvrdi, za "Novosti", Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolaca. To znači da ni u jednoj sobi ne bi smelo da bude više od desetak mališana.

Ona navodi da u ovim obdaništima nije moguće držati fizičku distancu.

-Kada su predškolske ustanove počele da rade po instrukcijama od 11. maja, sve je funkcionisalo - kaže naša sagovornica. - Međutim, kada je nadležnost prešla na lokalne krizne štabove, došlo je do ozbiljnih problema. Neke opštine imaju sluha, ali većina, nažalost, ne.

Ona naglašava da je u Užicu vrlo teška situacija i da su zaražena i deca i zaposleni, a nikakve dodatne mere se ne sprovode. Vrtići u epidemiološki najugroženijim gradovima, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, i dalje neometano rade. U početku su decu dovodili samo roditelji koji imaju potvrdu poslodavca da ne mogu da rade od kuće, a sada tog ograničenja nema.

-Veliki problem u Beogradu je i nemogućnost korišćenja klima-uređaja. Vrućine su nesnosne, prostorije ne mogu da se provetre, a deca i vaspitačice se preznojavaju. Nije humano boraviti u takvim uslovima - kaže Jovanovićeva. - Tako, umesto da u sobama bude desetak mališana, sada ih je u proseku po 20.

Jovanovićeva dodaje da su Žabari, Lučani, Čačak, Jagodina, Kosjerić, Valjevo samo neki od gradova u kojima lokalna vlast ima razumevanja za zaposlene u obdaništima. Tu se i dalje ne može u grupu bez potvrde, a obezbeđena su i zaštitna sredstva.

POTVRDE DA MORAJU NA NJIVU

U Kosjeriću, navodi Jovanovićeva, potvrde su i dalje potrebne, idu samo deca zaposlenih, mada je bilo onih koji su donosili potvrde od registrovanog poljoprivrednog gazdinstva da su angažovani, pa ne mogu da čuvaju decu.

"Klime" se ne uključuju, kao i u većini vrtića, a maske su imali po dve sedmično, samo prve dve sedmice.

(Izvor: Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR