Glas Javnosti

Različiti krajevi, različiti običaji: Evo kako se i gde pravi drugačija česnica

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić je jedna od onih tradicija koje spajaju i okupljaju ukućane oko stola

Božićna česnica je neizostavni deo proslave Božića u domovima pravoslavnih hrišćana u Srbiji. Međutim, recepti za česnicu mogu varirati od regiona do regiona.

Naime, priprema božićne česnice, koja u svakom kraju Srbije ima drugačiju simboliku, jedan je od najvažnijih božićnih običaja. Priprema se po raznim receptima, negde se lomi i jede za Badnje veče, dok se na drugim mestima to radi na sam dan Božića. 


Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić je jedna od onih tradicija koje spajaju i okupljaju ukućane oko stola. Trenutak iščekivanja kada se česnica lomi i pitanje ko će izvući novčić iz nje jedan je od omiljenih momenata proslavljanja božićnih praznika.

Običaji na jugu Srbije 

Na jugu Srbije česnica se zajedno sa raznovrsnim tradicionalnim posnim specijalitetima priprema za Badnje veče. Domaćica česnicu mesi na Badnji dan. Na jugu Srbije česnica je beskvasna presna pogača.

Česnica se lomi za Badnje veče, kada se ukućani okupe da večeraju, pre početka večere. Lomi se na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan deo se odvaja za kuću. Deli se ukrug, od domaćina kuće nadesno.

Onaj ko izvuče paricu iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Čen belog luka doneće nekom od ukućana zdravlje, dok se zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela, a označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku. 

Običaji u zapadnoj Srbiji

U okolini Užica česnica se takođe priprema kao hleb bez kvasca. Ne stavljaju ga da bi im te godine sir bio dobar i kako se ne bi kvario. 


U česnicu se ubacuju zrno kukuruza, za svinje i kokoške, zrno belog pasulja, za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan novčić od dinara, za kuću, i jedan od dva dinara, za sreću.

Naročito je zanimljiva ta grančica badnjaka, koja se u ovom kraju pre ubacivanja u česnicu zareže onoliko puta koliko domaćin ima krava.

Kako ko šta iz česnice izvuče, u narednoj godini to je njegov posao - brine se o kokoškama, stoci, kući...

Česnica se peče ujutru, na Božić. Lomi se na početku ručka, a lome je i dele isključivo domaćin i sin, ili drugo muško čeljade.

Kada prelome česnicu na dva dela poljube obe polovine, a onda se nakon toga oni poljube tri puta uz reči: "Mir Božiji, Hristos se rodi, poklanjam se Hristu i Hristovom roždestvu".

Ovaj pozdrav takođe se ponavlja tri puta, a zatim se polovina česnice podeli ukućanima i počinje ručak.

U Sevojnu, druga polovina česnice ostavlja se za srpsku Novu godinu, kada se delovi česnice izdele ukućanima, a nakon toga podele poslovi koji nisu izvučeni za Božić. Od ove polovine česnice priprema se popara.


Običaji u Novom Pazaru

U Novom Pazaru česnica se priprema na dan Božića, posle doručka.

Za mešenje česnice koristi se voda koju je iz svoje kuće donela devojka koja je za udaju. Od sastojaka u česnicu u ovom kraju idu brašno i voda, a dodaju se još i suvo grožđe i parica.

U toku ručka svi ukućani okreću česnicu ukrug i svako odlomi po parče. Sa ushićenjem se čeka kod koga će se naći parica, jer će taj sledeće godine imati sreće. Onog ko izvuče paricu domaćin daruje novcem.

Običaji u Sremu

Za razliku od ostalih regiona naše zemlje, u Sremu je česnica slatka, pravi se od kora i oraha i najviše liči na baklavu.


Dok se česnica ređa u nju se ubace tri-četiri novčića. Česnica ne treba da pliva u saftu, nego da ga samo malo upije.

U Sremu se česnica služi na Božić, posle ručka, kao dezert. Odlično se slaže uz crveno vino.

Glas javnosti/D03S

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR