Glas Javnosti

RAT MURALA! Sad i njima smeta, traže da se hitno skloni mural Mladiću

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) pozvali su danas srpske vlasti da uklone mural u Beogradu sa likom Ratka Mladića i da preduzmu „snažne akcije“ protiv veličanja ratnih zločinaca.

Pjero Fasino (Italija) i Ijan Lidel-Grendžer (Ujedinjeno Kraljevstvo), Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za monitoring Srbije, pozvali su vlasti u Srbiji da preduzmu nedvosmislene mere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da uklone, bez odlaganja, mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, navodi se u saopštenju PS SE.

Zaprepašćeni smo neuspehom vlasti, uprkos odluci komunalne policije, da uklone ovaj nelegalno postavljen mural, naveli su Fasino i Lidel Grendžer.

Takođe, PS SE izrazila je "zaprepašćenje" i što je Incijativi mladih za ljudska prava, koji su, kako dodaju, dobitnici nagrade Vaclav Havel, zabranjeno da 9. novembra održe demonstracije zbog murala, iz kako je naveo srpski MUP, "bezbednosnih razloga".

Ovi događaji, kako navode, podsećaju da je neophodna nedvosmislena borba protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca. Ocenili su da takvi postupci podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kojem Srbija teži.

Demokratsko društvo ne može da negira ratne zločine i neguje kulturu mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo vlasti u Srbiji da snažnim delovanjem pokažu spremnost da se odlučno bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja obrišu murale koji ih veličaju, saopštili su Fasino i Lidel-Grendžer.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP