Glas Javnosti

RASPRODAJA VOJNE IMOVINE: 10 godina traže kupce! Direkcija za imovinu oglasila prodaju 68 vojnih objekata!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Kompleks Carina u Smederevu čija je početna cena 2,4 miliona evra, kao i kompleks Provalija u Sremskoj Kamenici sada se prodaju za 368.000 evra!

Naime, država Srbija ponudila je na prodaju 68 nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Međutim, čini se da nema dovoljno zainteresovanih, ali i ozbiljnih kupaca, jer je početna cena vrtoglavo pala. Više od polovine ponuđenih nekretnina su poslovni prostori, najviše u Beogradu, a zatim i u Nišu i Valjevu.

U oglasu koji je objavila Republička direkcija za imovinu, na primer, navodi se da se mogu dostaviti pisane ponude za Klub Vojske u Požarevcu koji se prodaje za milion evra, (naslovna fotografija) još od 2011. godine, ali bez uspeha.

Na spisku vojnih objekata koje su ponuđeni na prodaju je i Mišeluk - Gornja Kamenica, čija je početna cena 1,2 miliona evra, zatim Alibegovac u Novom Sadu koji su oglasili za 388 hiljada evra, dok se za 100 hiljada evra prodaje Grkljan u Zaječaru.

Vojna skladišta Vinarce kod Leskovca koštaju svega 168 hiljada evra, skladište Reka Ostružnica na beogradskoj Čukarici ponuđeni su za 752 hiljade evra, početna cena Ilinih voda u Kragujevcu  je 226 hiljada evra, za komandu u Srbobranu traže 220 hiljada evra, a za Klub vojske u Negotinu 280 hiljada evra.

Kompleks Zabrđe u Petrovcu na Mlavi nudi se za 60 hiljada evra, Industrijski kolosek u Nišu za 179 hiljada evra, Bukovac u Petrovaradinu za 77,8 hiljada evra, skladište Potok Mesić u Vršcu za 637 hiljada evra, Barice u Raškoj za 109 hiljada evra, Kličevac - vežbalište u Valjevu - 124 hiljade evra, i Stanišin rid u Surdulici za 21 hiljadu evra.

Vlasnike će, ukoliko nađu kupce, promeniti i Vojni kompleks Mira - skladište u Leskovcu koji je ponuđen za 695 hiljada evra, i kompleks Vila Katarina u Knjaževcu za 18.000 evra.

Rok za podnošenje ponuda je 15 dana, a posle komisijskog otvaranja ponuda odluku o najpovoljnijim doneće komisija.

Republička direkcija za imovinu navodi da će, naravno, visina ponuđene cene biti odlučujuća u izboru kupca.

Evo zašto se prodaje iz tri puta

Kada Direkcija prodaje imovinu u državnom vlasništvu objekte prvo nudi po procenjenoj ceni, a potom se ona spušta na 80 odsto procenjene vrednosti. Potencijalni kupci čekaju poslednji, treći krug prodaje, jer se tada u skladu sa Zakonom o javnoj svojini nekretnine se mogu kupiti za 60 odsto vrednosti.

(Glas Javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR