Glas Javnosti

Raketni lanser 'Oganj' će tek sad da prži

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas završetku fabričkog prijema nulte serije modernizovanog raketnog lansera 'oganj' sa kontrolnim gađanjem u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme 'Nikinci'.

Kako je istakao ministar Vulin nakon gađanja, raketna artiljerija i jedinice raketne artiljerije su jedan od najvažnijih delova Kopnene vojske.
 
- Naša snaga se digitalizovanim „ognjem“, modernizacijom koju smo radili prvi put od 1977. godine, značajno povećala. Ovaj model, osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem), osim što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ostvario je ono što je u modernom ratovanju najvažnije – obezbedio je daleko veću brzinu upotrebe. Od dolaska diviziona na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom „ognju“ je potrebno tri minuta. Nedigitalizovani „oganj“, koji smo do sada imali, za to je morao da potroši 26 minuta – rekao je ministar Vulin i dodao da je reč o velikoj promeni u modernom ratovanju gde se sve računa u minutima i sekundama „i gde nema ništa važnije do da dođete sigurno, precizno, ispalite svoju municiju i u najkraćem mogućem roku odete s vatrenog položaja.

(Izvor: MOD)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR