Glas Javnosti
posta

RADOVANOVIĆ: Da nije bilo izbora imali bismo pet ili šest novozaraženih, do tada sve treba da izgleda kao da je normalno! Zbog toga smo imali i te utakmice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da nije bilo izbora i da su epidemiološke mere popuštane postepeno u Srbiji bi verovatno sada na dnevnom nivou bilo pet ili šest novozaraženih, ocenjuje epidemiolog Zoran Radovanović.

On smatra da činjenica da tokom šest nedelja nema silaznog trenda u broju zaraženih pokazuje da nešto nije u redu sa merama.

-Mi smo zbog izbora praktično ukinuli sve mere, tako da ako dopustite predizborne skupove, onda morate da dopustite sportske događaje, pa i splavove i žurke i onda sve to ima svoju ulogu i dođe kazne - smatra Radovanović.

On podseća da se u Srbiji od početka maja broj novootkrivenih slučajeva zaraze kreće “u rasponu od 20 do nekad i više od sto dnevno”.

-Da nije bilo ovih izbora i da su mere popuštane postupno kao što se i očekivalo, mi bismo verovatno sad bili na jednocifrenim brojevima novootkrivenih, pet ili šest dnevno i približavali se nuli - objašnjava.

Na pitanje da li se može očekivati da broj novootkrivenih slučajeva zaraze posle izbora poraste, Radovanović odgovara da to “zavisi od onih koji broje i koji obaveštavaju javnost”.

-Već sada postoje sumnje, ali ne mogu da tvrdim pošto nemam dokaza. Problem je u tome što do izbora sve treba da izgleda i prikazuje se kao da je normalno i skoro normalno. Zbog toga smo imali i te utakmice. Na leto ćemo imati i Egzit i Guču, tu se delom javljaju i ekonomski razlozi. Mora da se pravi taj balans između suzbijanja bolesti i ekonomskih šteta -navodi on.

Procenjuje da “nećemo preko leta imati stalno nulu, već će verovatno broj novozaraženih biti između nula i pet”.

Kada je u pitanju postepeno zaražavanje ljudi, epidemiolog ističe da “nije možda loše da preko leta postoji postepeno zaražavanje da bi se jesen dočekala spremnije”.

-Možda krizni štab ide za tim da se nekako populacija prokužava, pa ako može polako. Međutim, moja primedba je da je sve to samo trebalo reći ljudima i da onda svaki pojedinac proceni šta mu je činiti - zaključuje Radovanović.

(izvor Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR