Glas Javnosti

Радници без плата, власнику ни трага: Празни силоси фабрике хлеба “Маковица”

Društvo
Autor: Novosti.rs

Силоси фабрике хлеба "Маковица" АД у Младеновцу празни, 120 радника остало без плата. Бугарин Иван Иванов је фирму купио у октобру 2019, а сада - нестао. Приватни пекари су надоместили производњу из погона "Маковице"

Силоси фабрике за производњу хлеба и пецива "Маковица" АД из Младеновца, где су чуване градске и републичке резерве жита, покрадени су - тврде запослени, који су остали без двомесечних примања, али и руководства. Власник Бугарин Иван Иванов, који је фабрику купио у октобру прошле године, са силосима и продавницама, данима се не појављује, као ни његови сарадници. Радници тврде да су сви побегли, а Републичка дирекција за робне резерве у среду није одговорила на наша питања.

 Институције које је "Маковица" снабдевала, попут школа и болница, остале су без пецива. Брзом реакцијом челника ГО Младеновац, хлеба је у малопродајним објектима у општини било довољно, јер су приватне пекаре на време упозорене да треба да повећају производњу.

 

Радници у "Маковици", фирми са традицијом дугом 75 година, у безнађу су. Кажу да је нови власник Иван Иванов напустио фирму и да се данима не појављује, као ни његов тим.

  Производња је стала јер нема ни жита из залиха, ни брашна. Све градске робне резерве су нестале из силоса. Зрно није остало! Држава је сваког месеца плаћала 1.160.000 динара за чување ових резерви, а капацитет наших силоса је 25.000 тона. Све жито је нестало у последње две недеље. Када и како, не знамо. Однета су и сва документа - причају радници у "Маковици".

 Кажу да им нису исплаћене зараде за јануар и фебруар, као ни доприноси. Чекали су менаџера, који је обећао да ће у марту добити две плате, али од тога, како кажу, нема ништа.

  Од надлежних, долазили су само државни инспектори из Републичке дирекције за робне резерве. Нико није дошао ни да нам каже да ли да долазимо на посао - мада немамо шта да радимо кад брашна нема, или да идемо да се пријавимо у НСЗ. У уторак смо се састали са челницима Општине Младеновац, који су имали разумевања за нашу ситуацију. Тражили смо да држава реагује. Искрено, држава за овај проблем није знала, није ни била упућена - наводе запослени.

 Председник градске општине Младеновац Владан Глишић је са својим помоћником Миканом Миросавићем примио представнике синдиката, акционара и радника предузећа "Маковица" АД и обећао им пуну подршку у решавању свих постојећих проблема. Затим је на хитној седници Штаба за ванредне ситуације разматран потенцијални проблем у погледу снабдевања хлебом.

Због новонастале ситуације, одржан је и хитан састанак са произвођачима хлеба и пецива са територије Младеновца, и њиховим власницима је предочен проблем.

Пецива и хлеба на рафовима младеновачких продавница данас је било, јер су све приватне пекаре повећале производњу.


ИМАЛИ И 36 ПЕКАРА

"Маковица" је основана 1952. и до 1990. године је пословала у оквиру система "ПКБ Београд". После тога је радила као самостално друштвено предузеће. Продаја друштвеног капитала извршена је 2007, и тако се "Маковица" од друштвеног предузећа трансформисала у акционарско друштво са већинским власником. До продаје, у свом склопу имала је 36 малопродајних објеката, распрострањених по Шумадији. Сви су, после продаје Бугарину Иванову, продати другом малопродајном ланцу. Овде се некад само у ноћној смени производило 60.000 векни хлеба.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR