Glas Javnosti

RADIONICA ZA OSUĐENIKE U SRBIJI OVE GODINE ONLAJN: Uči ih da kontrolišu bes, treniraju jedni druge

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ono što je cilj ovih radionica, jeste podizanje samopouzdanja kod zatvorenika, poboljšanje njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja kao i uklanjanje uzroka u ponašanju osuđenika koji su i doveli do krivičnih dela.

U Kazneno- popravnom zavodu u Nišu, pokrenut je program psihosocijalne podrške zatvorenicima.

Po prvi put, ove godine, a usled situacije sa koronom ovaj program sprovodiće se onlajn.

U sklopu ovog programa organizuju se radionice za kontrolu besa, a ono što je interesantno jeste da je određen broj osuđenika istreniran da pruži podršku i trenira ostale zatvorenike.

Za sad je obuku trenera prošlo sedam osuđenika koji su nastavili program da sprovode sa 64 osuđenika u ovom zavodu, uz prisustvo zaposlenih u Službi za tretman.

 

Cilj ovog programa je da stimuliše promene u ponašanju koje je, u najvećoj meri, i dovelo do činjenja krivičnih dela, a koji može da pomogne da se poboljša fizičko i mentalno zdravlje osuđenika. Svrsishodnost ovih programa je i u razvoju većeg stepena samopouzdanja osuđenika i njihovog boljeg reagovanja na stresne situacije.

 

Sledeći primere iz zapadne penološke prakse, na kojima se zasniva i rad Službe za tretman u srpskim zavodima, Uprava već godinama sprovodi navedeni program imajući u vidu da ovaj način rada sa osuđenicima pomaže njihovu bolju reintegraciju u društvo i smanjuje stopu povrata i kriminaliteta u društvu.

Radionice u KPZ u Nišu se organizuju u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za ljudska prava iz Niša, uz finansijsku podršku nemačke organizacije ’Help’.

 

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR