Glas Javnosti

Radili na brodu, zbog korone išli od Azije do Evrope, na kopnu nisu bili 100 dana: Sedmoro Srba se posle šest meseci vratilo kući

Društvo
Autor: Glas Javnosti

NA Aerodrom "Nikola Tesla" sletela je sinoć oko 22.30 grupa od sedmoro srpskih državljana koji su šest meseci bezuspešno pokušavali iz Singapura da se vrate u domovinu. Kada je krajem prošle godine u Kini proglašena epidemija virusa korona, oni su se kao zaposleni u jednoj Nemačkoj kompaniji na brodu broj šest, našli u ovoj dalekoj azijskoj zemlji.

Osim njih, na kruzeru su bili i gosti. Put ih je onda vodio od Singapura do Kine, pa ponovo u Singapur, plovili su oko Malezije, pa do Indije, Grčke, Nemačke, a i na kraju Srbije.
 

Poslednji dan svog "proputovanja" proveli su u autobusima kojima su osam sati putovali od severa Nemačke, odnosno od Bremenhavera do Frankfurta, čija udaljenost iznosi 600 kilometara, a potom su se avionom u 20.00 uputili u Srbiju.

Reporteri "Novosti" dočekali su ih na aerodromu, gde su zatekli i njihove porodice i prijatelje, koji su ih spremno i sa flašom rakije čekali, jer, kako kažu, tako su naručili.

- Mi smo 8. decembra iz Singapura otplovili za Hongkong, a potom se vratili nazad. Već početkom ove godine dobili smo nalog da otpustimo sve goste s broda, što smo i učinili. Ostali smo sami, ali smo i dalje radili. Devojke koje su bile u kuhinji su spremale hranu, a mi ostali smo čistili - vidno iscrpljena govorila je Kristina sinoć na aerodromu.

NA KOPNU NISU BILI 100 DANA

ZA šest meseci dva puta smo se vraćali do Indije po naftu i hranu i jednom smo svraćali u Grčku, takođe da se "dopunimo". To je bilo sve od našeg boravka na kopnu. Bukvalno smo 100 dana bili samo na moru, gde su nas čak i ilegalno prebacivali sa jednog broda na drugi. Na kopnu smo od kraja maja, odnosno od dolaska u Nemačku - priča ova grupa ljudi.
Nakon što je proglašena pandemija virusa korona, zbog koje su države zatvorile svoje granice, nisu znali gde će ni kako će, jer, kako kažu, od kompanije nikakve instrukcije nisu dobijali, samo prazna obećanja da će njihov problem brzo biti rešen. Nadali su se da će se uskoro "dokopati" kopna. Plovili su neko vreme oko Malezije, a potom su, krajem januara, kažu, jedva dobili dozvolu da pređu preko Sueckog kanala i upute se ka Evropi, odnosno Grčkoj.

- Prvobitno je trebalo 5. aprila da krenemo iz Atine u Beograd, međutim samo smo prebačeni sa broda šest na kruzer pet, a jedna grupa naših zaposlenih je tada poslata kućama. Mi ostali smo shvatili da našim mukama i dalje nije kraj. Potom su nas obezbedili lekovima za dva meseca, što je nama, u stvari, bila potvrda da ostajemo tu gde jesmo - nastavlja naša sagovornica.

U Grčkoj su bili do kraja maja, a kada je konačno trebalo da krenu u Srbiju, ipak su ih uputili u Nemačku. Kristina se sa svojima za to vreme retko čula iako ima dve srpske kartice. Razlog tome je, kaže, blokiranje svih naših mreža.

Kako priča, sav taj period primali su minimalac u iznosu od 600 evra, dok im je regularna plata oko 2.200, zavisno od pozicije. Zaraženih virusom korona nije bilo, ali je u Atini jedan muškarac imao problem sa slepim crevom, pa je hitno hospitalizovan.

Među zaposlenima bilo je i Turaka, koji su se u Istanbulu iskrcali, dok je kompanija Ruse i Ukrajince iz Bremenhavera poslala autobusima kući, nisu im ni čarter-let obezbedili.

izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR