Glas Javnosti

PUTEVI SRBIJE POČELI SA ZIMSKIM ODRŽAVANJEM : Krenulo održavanje prvog i drugog reda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Javno preduzeće Putevi Srbije počinje zimski režim održavanja puteva prvog i drugog reda, u ukupnoj dužini od 14.900 kilometara na čitavoj teritoriji Srbije, izjavio je izvršni direktor Sektora za održavanje i rukovodilac Štaba zimske službe Zoran Stojisavljević.

„Plan Zimske službe je obuhvatio sve državne puteve kojim upravljaju Putevi Srbije. Svi kapaciteti potrebni za kvalitetno održavanje su spremni“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Kako je navedeno, na održavanju kompletne mreže državnih puteva u Srbiji angažovana su 22 preduzeća za puteve i dva preduzeća koja pružaju uslužnu delatnost – Srbijaput iz Beograda i Vojvodinaput iz Novog Sada.

PR Puteva Srbije Ljerka Ibrović kazala je da će se plan zimskog održavanja puteva I i II reda sprovoditi do 31. marta naredne godine.

„Ove godine će se po prvom prioritetu čistiti 5.939 kilometara puteva, što znači da će se kolovoz čistiti i posipati solju i da mora biti očišćen za četiri sata nakon prestanka padavina“, objasnila je ona.

Dodala je da se po drugom prioritetu čistiti 4.355 kilometara puteva, što podrazumeva da će se kolovoz čistiti i posipati rizlom i šljakom i da mora da bude očišćen u roku od šest sati nakon prestanka padavina.

Ibrović je precizirala i da je planirano čišćenje 4.606 kilometara puteva po trećem prioritetu.

To znači, kako je navela, da će se sa kolovoza samo uklanjati sneg, ali tek nakon izvršenog čišćenja puteva I i II prioriteta, a kolovoz mora biti očišćen u roku od osam sati nakon prestanka padavina.


„Održavanje puteva ove godine će se obavljati iz 169 baza“, kazala je ona i navela da su prema planu zimske službe na raspolaganju 774 putarska vozila i kamiona, 332 razne mašine, kao i više od 2.100 radnika po smeni.

Dodala je da angažovanje može biti i veće u slučaju pojave elementarne nepogode piše Beta

„Obezbeđeno je, ukupno sa rezervama, 98.000 tona soli i 1.500 tona hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa, kao i oko 100.000 tona kamene rizle“, rekla je Ibrović.

Ona je naglasila da je internet prezentacija Puteva Srbije najvalidniji i najbrži izvor informacija o stanju na putevima Srbije, jer se sve izmene unose u realnom vremenu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR