Glas Javnosti

Putem društvene mreže slao tvrdnje da se Srbi u Srebreniku naoružavaju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Obmanjivanje javnosti pričom o naoružavanju Srba u Srebreniku

Na društvenim mrežama objavljen je audio-snimak u kojem autor poziva Bošnjake na oprez jer je, kako tvrdi, dobio "potvrđenu informaciju" da se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da "krenu u napad" i izazovu oružane sukobe, što su istražni organi demantovali.

Istražni organi su, utvrdili da je ova tvrdnja potpuno neutemeljena i izmišljena sa očiglednim ciljem izazivanje haosa i međunacionalnih sukoba u BiH.

Snimak je podeljen na Tik-Tok nalogu "Ado_Krajišnik @_admir_ervina" i ubrzo je postao viralan, što je izazvalo uznemirenost građana. Kao autor snimka identifikovan je D.B. (34) iz Tuzle.

Iza snimka stoji nekoliko radikalizovanih pojedinaca koji su identifikovani i nedavno privedeni i ispitani u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a o svemu je upoznato i Tužilaštvo BiH čija se reakcija očekuje.


Autor u audio-poruci govori da je od prijatelja Ј.K. dobio "potvrđenu informaciju" da mu je prijatelj Srbin iz Srebrenika pokazao puške i municiju i rekao da su srpskom stanovništvu iz Republike Srpske poslati i podeljeni sanduci s naoružanjem, te da ih "primoravaju da krenu u napad" i da očekuje da će doći do oružanih sukoba. On govori da su svi Srbi morali uzeti oružje, a oni koji to nisu učinili već su napustili zemlju i odselili se kod rođaka u inostranstvo da bi izbegli incidente.

Dosadašnja istraga je pokazala da je Ј.K. stvarna osoba, nastanjena u Brčkom. Ni jedan ni drugi do sada nisu prolazili kroz policijske evidencije kao osobe sklone vršenju krivičnih dela.

Ovu audio-poruku na Tik-Toku je podelio A.V. (30) iz Sanskog Mosta. Profil mu je pun fotografija sa ratnom ikonografijom. Pozirao je u maskirnoj uniformi sa oružjem u rukama, a snimke sa "Hasinog vrha" delio je uz stihove "Ako poginem nemoj žaliti".

Iako su svi identifikovani i ispitani, snimak je i dalje prisutan na TikToku i nije obrisan. Dosada je dostigao više od 180.000 pregleda.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR