Glas Javnosti

PUŠAČ STE: Možda patite od bolesti MELANOZE PUŠAČA a da toga niste ni svesni

Društvo
Autor: Glas javnosti

Melanoza pušača je samo jedna od potencijalnih opasnosti od pušenja. Glavni simptom melanoze je pojava tamnih mrlja na koži i sluzokožama.

Ovo je benigni proces, ali ljudi ga ponekad brkaju sa oralnim kancerom. Obe bolesti karakterišu tamne mrlje u ustima.

Melanozu karakteriše pojava tamnih mrlja u ustima, uglavnom na desnima. To je benigna i reverzibilna bolest. Prema naučnicima, to je uzrokovano pušenjem ili ređe žvakanjem duvana. Ne postoje genetski faktori koji utiču na nastanak bolesti.

Melanoza pušača nastaje jer određene komponente duvana stimulišu melanocite sluzokože. Melanociti su ćelije odgovorne za proizvodnju melanina. To je supstanca koja određuje boju naše kože. Prema mišljenju stručnjaka, oko 30% svih pušača pati od melanoze. Faktori koji najviše utiču na razvoj ove bolesti su trajanje pušenja, kao i količina konzumiranog duvana.

Pored toga, melanoza je često praćena lošim zadahom i žutilom zuba. U principu, ovo je čisto estetski problem. Međutim, problem je što se zbog melanoze može izostaviti razvoj ozbiljnijih bolesti, poput raka.

Melanoza pušača: dijagnoza

Jedini način da se melanoza pušača razlikuje od druge bolesti je biopsija. U idealnom slučaju, pacijent treba da prestane da puši pre nego što se uradi biopsija. 

U slučaju melanoze, nakon što se oslobodite ove loše navike, fleke će vremenom nestati. Kao što smo spomenuli, ovo je reverzibilan problem, iako može potrajati godinama da se izleči.

Melanoza je benigna bolest, međutim, ako pušite, veoma je važno da se obratite lekaru ako sumnjate na to. Neophodno je saznati šta uzrokuje fleke: melanoza, maligni proces ili druga bolest.

Pored toga, treba izbegavati duvan u bilo kom obliku. Sve supstance sadržane u njemu negativno utiču na naše telo. Zato treba razmišljati o raznim oblicima terapije, lekovima i drugim načinima da se oslobodite ove navike - prenose magazin.novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR