Glas Javnosti

Pupovac: Ministarstvo PREĆUTKUJE ZLOČIN NAD SRBIMA U NDH

Društvo
Autor: Glas javnosti

Taj zločin genocida bio je ordinaran zločin NDH i ostvarivao se svim sredstvima: eksterminacijom, prisilnom ekspatrijacijom i prisilnom asimilacijom", naveo je Pupovac.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac reagovao je na izjavu Ministarstva kulture i medija u hrvatskom nedeljniku Nacional, da je vrlo grubim revizionističkim činom prećutalo „zločin genocida počinjen nad Srbima za vreme ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske”.

Ministarstvo kulture i medija, koje vodi ministarka Nina Obuljen Koržinek, na pitanje Nacionala vezano za tekst oko prećutkivanja predloga Međunarodnog saveza za sećanje na Holokaust (IHRA), kojim Hrvatska predsedava, da se Jasenovac uvrsti na listu Uneska, u odgovoru se bavilo isključivo o „očuvanju mesta stradanja, mesta Holokausta nad Jevrejima, genocida nad Romima i masovnih zločina trajna svedočanstva zločina iz prošlosti i trajna uspomena na njihove žrtve“.

Očito je da je u izjavi Ministarstvo u najmanju ruku propustilo da spomene genocid nad Srbima počinjen u ustaškom logoru smrti Jasenovac, a nije Holokaust nad Jevrejima i genocid nad Romima, premda je upravo broj ubijenih Srba na tom ustaškom stratištu dominantan.

"Izjava Ministarstva kulture i medija nedeljniku Nacional predstavlja veoma grub revizionistički čin zato što se u njoj prećutkuje zločin genocida počinjen nad Srbima za vreme ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske. Taj zločin genocida bio je ordinaran zločin NDH i ostvarivao se svim sredstvima: eksterminacijom, prisilnom ekspatrijacijom i prisilnom asimilacijom", naveo je Pupovac i istakao:

"Šokirani smo mogućnošću da se ovakva izjava uputi javnosti u bilo koje vreme, a naročito u vreme predsedavanja IHRA-om i u raspravi o preporukama njenog ekspertskog tima. Uzdamo se u to da je reč o grešci pojedinaca a ne institucije i da će institucija tu grešku ispraviti i ovde i na drugim mestima koje ovde nećemo spominjati".

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR