Glas Javnosti
posta

PROŠLO JE 22 GODINE OD OTMICE MONAHA HARITONA LUKIĆA: Kidnapovan u centru Prizrena usred bela dana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pre 22 godine, juna 1999. godine monah Hariton Lukić otet je usred bela dana u Prizrenu, naočigled nemačkih  snaga KFROR-a, koji nisu ni prstom mrdnuli da spreče teški zločin. 

Komisija za ekshumaciju nestalih i kidnapovanih Srba pronašla je u neobeleženpj grobnici njegovo izmasakrirano i obezglavljeno telo nakon više od godinu dana a glava pokojnika do danas nije pronađena.

Otac Hariton (Lukić) bio je sabrat manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena. Tog dana je po poslušanju koje je dobio od svog nadležnog episkopa pošao da obiđe jednu srpsku porodicu u blizini. Naoružani vojnici u uniformi terorističke organizacije OVK, kidnapovali su oca Haritona, a tek nakon više od godinu dana traganja za njim, Komisija za ekshumaciju nestalih i kidnapovanih Srba pronašla je izmasakrirano i obezglavljeno telo monaha Haritona, 8. avgusta 2000. godine, u neobeleženom grobu, na groblju albanskog sela Tusus, kod Prizrena.

Kako su mediji pisali mnogi identifikovani nalazi potvrđuju da je telo ostavljeno na otvorenom nakon ubistva, stoga što je ostao samo skelet. Utvrđen je lom nekoliko rebara i leve ruke. Nedostajali su glava i deo kičme. Prsluk koji je nosio je raskomadan,u prednjem delu što ukazuje da je utroba moguće bila rasporena.

 

Rane u predelu srca ukazuju na mogućnost višestrukih teških uboda nožem, što nesumnjivo dokazuje izrazito bolnu smrt. Uz njegovu odeću, pronađena je lična karta i molitvena brojanica. U posmrtnom izveštaju koji je dostavljen Međunarodnom Sudu za ratne zločine se potvrđuje otkidanje glave i teška sakaćenja.

Glava oca Haritona još uvek nije nađena. Prema izveštaju veštaka, glava je odsečena oštrim predmetom, polomljena mu je kičma, nekoliko rebara i kosti leve ruke, a nedostaje i nekoliko kičmenih pršljenova. Telo je nađeno u njegovoj monaškoj mantiji i džemperu, a uz njega su istražitelji pronašli i njegovu ličnu kartu i brojanicu.

Kako je utvrđeno i prsluk i džemper su bili rasečeni sa prednje strane i u predelu srca, što je ukazivalo na to da je ocu Haritonu stomak bio rasporen i da je izboden nožem u predelu srca. Nakon masakra koji je izvršen nad monahom Haritonom odsečena mu je glava. Nedaleko od njegovog tela pronađena su i tela nekoliko Srba postradalih u isto vreme. Svi dokazi, kao i izveštaj veštaka, predati su istražiteljima Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

Monašku misiju otac Hariton je započeo u manastiru Crna Reka 1995. godine.

Foto: Wikipedia

 

Tu je proveo oko dve godine da bi kasnije bio premešten od strane Episkopa Artemija u manastir Svetih Arhangela kod Prizrena koji je tada bio u obnovi. Monah Hariton je zamonašen 1998. i to je bilo prvo monašenje u manastiru Svetih Arhangela posle 550 godina.

Hariton Lukić rođen je u selu Seoce kod Kuršumlije 1960. Rođen je u radničko-seljačkoj porodici Lukića, koja je imala više dece, i na krštenju dobio je ime Radoslav. Tim imenom, koje će i na monašenju kasnije nositi (na grčkom Hariton ima isto značenje).

Na poslednje poslušanje Hariton otišao je 14. juna 1999. godine, kada je posle 10:30 kolima stigao ispred Episkopije u Prizrenu i primio svoje poslednje poslušanje na zemlji da ode do jedne porodice u gradu i donese ručak za svog voljenog episkopa, krenuo je radosno i bez pogovora, ničega se ne bojeći.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR