Glas Javnosti

PUCAO JE DOK JE MOGAO, A ONDA JE TELOM ŠTITIO RATNE DRUGOVE: Dragan poginuo na Vaskrs na Košarama 1999. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dragan Milićević-Šumar (1978-1999) iz Mijajlovca kod Trstenika poginuo je na Vaskrs, trećeg dana herojske borbe na Košarama.

Kako bi omogućio saborcima odstupnicu, pucao je iz mitraljeza do poslednjeg metka. Kada ih više nije imao, bacio je ručnu bombu na teroriste zločinačke tzv. "ovk".

Mladi graničar se spominje u svakom zapisu ove bitke, o njemu danas svedoče, ljudi koji su preživeli pakao Košara, svi oni koji znaju kako je branio kotu 502.

- Šumar je šarao levo i desno koseći teroriste iz prve i druge linije napada - zapisao je Nenad Milkić u svojoj knjizi „Zov karaule“. - Sa prvim hicima adrenalin je počeo da skače i pomislio je da bi ovako mogao ceo dan. On je i mogao, ali municije, jednostavno, više nije bilo. Sa škljocanjem praznog oružja svest mu se vratila i pred njim se ukazao prizor bojišta. Na čistini je nepomično ležalo nekoliko terorista. Drugi su bojažljivo dizali glave gledali u njegovom pravcu.
 


On je ustao, pogledao iza sebe i video kako su njegovi drugovi dovoljno odmakli, uzeo je bombu i bacio je prema napadačima. Kupio je sebi još nekoliko sekundi. Sasvim dovoljno da se okrene i potrči. Ali je posle par koraka zastao. Mitraljez – prostrujalo mu je kroz misli, Srbin nikada ne ostavlja svoje oružje, setio se rečenice svog pradede Solunca.

Trsteničani dobro pamte priču o Milićevom herojstvu, koji je bio u martovskoj klasi 1998. i bio jedan od osam stradalih vojnika 53.graničnog bataljona 11.aprila. Sećanje na njega čuvaju i u selu Medveđa kod Trstenika, gde je njegov lik oslikan na muralu fasade stare škole iz 1827. godine. Na istoj strani školske zgrade oslikani su i likovi trojice hrabrih trsteničkih vojnika, nastradalih u ratovima 90-ih. Zvali su se Saša Milanović, Dragan Trošić i Nebojša Staničić. 

Nisu zaboravljeni!

Glas javnosti/Novosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR